Tre personer har rapporterat att vargen återigen synts i Sjuhärad. Genrebild. Foto: TT

Länsstyrelsen öppnar för skyddsjakt på varg – igen

Uppdaterad
Publicerad

Tre av varandra oberoende personer har rapporterat om att de sett varg i Sjuhärad. Det tros vara samma varg som legat bakom flera angrepp på får i Sjuhärad och Jönköpings län. Nu öppnar länsstyrelsen för skyddsjakt igen.

För cirka två veckor sedan avslutades skyddsjakten i Sjuhärad. Vargen som främst rört sig på andra sidan länsgränsen hade inte setts till och därför såg man ingen anledning att ha skyddsjakt i Sjuhärad. Men detta har nu ändrats efter att flera rapporter om varg i området kommit in till Länsstyrelsen.

– Vi kan inte vara 100 procent säkra på att det är en varg, men det är tre personer helt oberoende av varandra som rapporterat att de sett den, säger Nelly Grönberg, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Vargangrepp i Tranemo- och Ulricehamnstrakten

Tidigare har vargen rivit får på flera platser i närheten av Ulricehamn och Tranemo. Men främst har den attackerat tamdjur i Jönköpings län. Då i Gnosjö och Gislaved, där skyddsjakten har pågått hela tiden.

Under måndagseftermiddagen väntas ett officiellt beslut om skyddsjakt i Sjuhärad tas.

– Vi har fattat ett muntligt beslut nu. Under dagen skickar vi ut det till de berörda kommunerna och sedan får vi se vilka kommuner och vilken tidsperiod skyddsjakten kommer gälla. Men det handlar om kommuner i gränslandet till Jönköpings län, säger Nelly Grönberg

I klippet nedan syns en varg i Ale tidigare i år. Det är oklart om det rör sig om samma varg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.