Länsstyrelsen har gett grönt ljus för skyddsjakt på varg. Skyddsjakten ska pågå som längst till 16 augusti. Foto: SVT

Klartecken för vargjakt i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelserna i Västra Götalands och Jönköpings län har gett klartecken för skyddsjakt på en varg som angripit får gång på gång. Man bedömer det som omöjligt att på kort tid skydda alla fårbesättningar i området med rovdjursavvisande stängsel.

Sedan maj månad har vargen angripit och dödat får vid åtta tillfällen i Ulricehamns och Tranemos kommuner i Västra Götaland, samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. Hälften av angreppen skedde den 21-28 juli i kommunerna Tranemo, Gnosjö och Gislaved. Nu har länsstyrelserna alltså beslutat om skyddsjakt.

-  Vi beslutar ju aldrig om skyddsjakt om det handlar om enstaka angrepp på långt avstånd från varandra. Skyddsjakt är inget straff för något vargen gjort, utan för att förhindra fortsatta angrepp, säger Anita Bergstedt på viltenheten, länsstyrelsen Västra Götaland.

Oklara DNA-besked

Via DNA-prover har man försökt fastställa om det rör sig om en eller flera vargar, och om det är genetiskt värdefull varg. Men proven kunde inte ge svar på individnivå.

Det finns sedan tidigare en stor vana vid att analysera vargbajs, men i det här fallet har man försökt få fram saliv av varg från några av de dödade fåren, och det har visat sig svårt att både ta sådana prov och att analysera dem.

Anita Bergstedt tror ändå att det rör sig om en enda varg som stått för alla angrepp.

– Ja, i det här fallet har vi ett ganska litet område med ganska många angrepp på ganska kort tid. Då pekar väldigt mycket på att det är en vargindivid som fått denna vana, fortsätter hon.

Kan det inte lika gärna vara tre vargar som gör detta tillsammans?

– I det området finns det annars inte varg. Det finns inga revir där. Det är med stor sannolikhet en ungvarg som passerar området under sin vandring, stannat till och då angripit fåren.

Skyddsjakt enda alternativet

Villtenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att en varg som en gång lärt sig angripa får troligen kommer att fortsätta med det beteendet, och att detta kostar både stora pengar och stor oro.

Eftersom det ses som praktiskt omöjligt att på kort sikt skydda alla fårbesättningar med rovdjursavvisande stängsel har man nu alltså beslutat om skyddsjakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här överraskas Björn av en varg – på vägen i Ale Foto: Björn Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer