SVT Nyheter Väst har granskat alla avvikelserapporter om covid-19 som har skrivits på regionens största sjukhus. Foto: SVT

Larmen inifrån sjukhusen: Över 700 avvikelserapporter om covid-19

Publicerad

Vårdpersonal har gång på gång slagit larm under de senaste månaderna. Sedan covid-19 spridit sig har över 700 avvikelserapporter skrivits på de tre största sjukhusen i Västsverige visar en granskning av SVT Nyheter Väst.

Anna Holmgren arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg och har gjort det i snart 13 år. Nu har det högsta trycket från covid-19-patienter lagt sig, och för tillfället ligger det endast sex personer på hennes avdelning. Men hon berättar om en tuff vår:

– Ett vanligt år intuberar vi 10-15 personer, under tre månaders tid intuberade vi över 200 personer. Vi har ställt om hela vår verksamhet, säger hon.

Coronapandemin

Rutiner ändrades från en timma till en annan

Hon berättar att hon är stolt över sina kollegor som har kämpat under en lång tid med svårt sjuka patienter. Samtidigt förstår hon att förhållandena har varit svåra för många, att rutiner på avdelningar kunde ändras med bara några timmars mellanrum och att det är dåligt med personal på sjukhusen.

– Vi är också människor.

I klippet ovan ser du Anna Holmgren kommentera om avvikelserapporterna.

Över 700 avvikelser

Fram till den 1 juli i år skrevs det över 700 avvikelserapporter på de tre största sjukhusen i regionen. Dessa vittnar om en pressad arbetsmiljö och även om att patienter utsatts för potentiellt farliga situationer där personer som inte bar på covid-19 befunnit sig bredvid smittade patienter.

– På ett sätt är det ju bra att det är så många avvikelserapporter, det är ju vårt system för att kunna hitta fel i rutiner och organisationerna och försöka göra vården så säker och bra som möjligt, säger Per-Olof Hansson chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Urval från avvikelserapporterna:

1. Arbete med covid-19 patienter. Högt patientantal, svårt att få personalen att räcka till. Många på upplärning, kan ej rutiner, skötsel och har svårt att vara ensamma kvar med patienterna. Med hälsning från flera i personalgruppen. 

2. Risk för vårdskada för patienten som blev placerad bredvid den med misstänkt corona efter att han hade blivit ”avskriven” efter det första negativa resultatet.

3. När jag kommer till jobbet på måndag morgon så får jag höra att de riktlinjer som kom fram i fredags har kommit ut för fort och de stämmer inte. I fredags fick vi in en patient med konstaterad covid-19 från IVA. Vi som är personal på salen fick då information att vi ej behöver använda ANDNINGSKYDD utan att de räcker med MUNSKYDD och visir. Så då har vi gjort fel under hela förloppet från förberedelser till slut.

4. Efter flera dagar av arbetspass inne på covid-modul på intensivvården så börjar huden på mina händer falla av och samt börjar svida, värka och bli röda på vissa delar.

5. Patient som intoxikerat i suicidsyfte. Rapporteras till medicinsk akutvårdsavdelning trots rådande covid-19 omständigheter trots ingen misstanke om covid-smitta. Känns ej patientsäkert att lägga patient med icke misstänkt covid-smitta på samma avdelning som patienter som testats positivt för covid-19.

6. Kommer för att jobba 15-22 på IVA och blir placerad i modul 1, ska ta emot en covid-patient. Är för dåligt med personal under kvällen, blir avlöst endast 20 minuter för att kunna äta och gå på toaletten mellan 17.10 -17.30. När jag väl kom ut mådde jätte dåligt och ont i ryggen.

7. Jag ser stora brister i upplägg/direktiv runt vården av covidpatienterna. Upplever dålig struktur i den information och förhållningssätt som ges från bestämmande läkare. Hur gällande provsvar är osv.

8. Patient som kommer från akuten med covid-19 misstanke, kommer gåendes med transportpersonal till avdelningen utan munskydd, hostar rakt ut och tar i dörrhandtag.

9. Hjärtstopp på patient med covid-19 misstanke. Hjärtlarm görs --> läkare ankommer till avd. Skyddsutrustningen räcker inte då läkarna vill använda visir, finns endast 3 visir tillgängliga på avdelningen.

10. Patient nere i kohortvården ska bältas. Det visar sig då att våra nycklar ej passar till dörren direkt in till bältessängen utan vi måste passera in i rummet bredvid en svårt sjuk patient med misstänkt covid för att komma runt bältessängen från insidan.

Källa: Avvikelserapportering Sahlgrenska universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus, Skaraborgs sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet