Efter bristande arbetsmiljöförhållanden kräver facken nu arbetsmiljöåtgärder på Göteborgsoperan. Foto: ADAM IHSE / TT

Larmet: Bristande arbetsförhållanden på Göteborgsoperan

Uppdaterad
Publicerad

För lite återhämtning mellan och under arbetspassen, stress och oregelbunden schemaläggning. Så beskriver Mathias Berntson, huvudskyddsombud, situationen på Göteborgsoperan i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Allt fler medarbetare vänder sig till facket med synpunkter om att arbetsbelastningen är för hög och att de inte hinner ta raster. Nu begär fackförbundet Scen och film arbetsmiljöåtgärder på Göteborgsoperan.

– Jag upplever inte att arbetsgivaren är intresserad av att göra tillräckligt. Jag vill att de ska undersöka arbetsmiljön, det är det som är kraven, säger Mathias Berntson, huvudskyddsombud på Göteborgsoperan.

Enligt Berntson har arbetsbelastningen inte undersökts sedan 2019 – något som egentligen ska göras vartannat år.

– Det som upplevs är att arbetsmängden ökat, man vill göra mer på samma personal och samma tid som tidigare. Året får inte fler dagar, det blir inte lättare produktioner och personalstyrkan ökar inte markant för det, säger han.

SVT har sökt verksamhetschefen på Göteborgsoperan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Celen arbetade som snickare på Göteborgsoperan 2019 och är kritisk till säkerhetsarbetet i snickeriet. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.