Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Tiberius Costin parkerade för natten såg han inte att lastbilen hamnade utanför asfalten på den mjuka marken. När han sedan skulle resa vidare på morgonen satt den fast. Se hans kamp för att ta sig loss i klippet. Foto: Lisa Johansson/SVT

Lastbilschauffören Tiberius kamp – för att ta sig loss ur snön

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören Tiberius Costin fastnade utmed väg 47 mellan Grästorp och Falköping. På onsdagsförmiddagen gjorde han flera försök att ta sig loss och bogserlinan släppte flera gånger.

– Vi får se om det går, men jag är en positiv person, säger han.

Väg 47 mellan Grästorp och Falköping var en av de hårt drabbade vägsträckorna under tisdagens snöoväder. Tiberius Costin från Rumänien stannade på en rastplats strax öster om Borga vid 20-tiden på kvällen när snöfallet var för intensivt.

När han på tisdagsmorgonen skulle ge sig av mot Jönköping satt lastbilen fast. En kollega som passerade stannade till för att försöka hjälpa honom loss – men gång på gång brast och lossnade spännbanden som agerade bogserlina. Tiberius Costin tog stilleståndet med ro.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

– Jag har allt jag behöver, vatten och mat, så det är inga problem för mig.

I klippet ovan ser du om det gick

Leveranser kommer försenas

Att många lastbilar stått stilla under det senaste dygnet kommer ge konsekvenser. Det menar branschförbundet Sveriges Åkeriföretag som uppger att det dagligen åker runt 70 000–80 000 lastbilar på vägarna runt om i landet.

– Det blir ett elände för åkeriföretagen. Många har suttit fast hela natten och inte tagit sin dygnsvila, säger Pelle Joelsson, branschföreträdare för Sveriges Åkeriföretag i Västra Götaland.

Han menar att det kommer ta flera dagar att komma ikapp med leveranser.

– Vi rustar för att få fram mediciner och livsmedel, det är det viktigaste, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi rustar för att få fram mediciner och livsmedel, det är det viktigaste, säger Pelle Joelsson, branschföreträdare för Sveriges Åkeriföretag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Mer i ämnet