Foto: TT

Ledtrådar kan ha missats vid mastsabotaget

Publicerad

Det grova sabotaget av Häglaredsmasten är ännu olöst. Viktiga ledtrådar kan ha missats under den första kvällen. Först en timme efter att masten rasat var polisen på plats.

Leif Johnsén bor i Häglared utanför Borås granne med den jättelika radiomasten. Den 15 maj förra året har han precis gått och lagt sig. Plötsligt vid 22.30-tiden hör han en stor smäll och huset skakar till.

– Jag flög upp och tittade ut genom fönstret, säger han.

Känsla att det inte stämmer

Först ser han ingenting. Ute är det lugnt. Han går då och tittar i ett annat fönster som vetter mot masten. När han blickar upp mot masten får han efter ett tag en känsla att det är något som inte stämmer.

– När jag tittade väldigt noga så såg jag att den var av.

Även hans fru tittar ut genom fönstret. De slår sedan larm och ringer och berättar om masten. Men det dröjer innan de ser några blåljus.

– Det hände ingenting i princip. Men sedan dök det upp securitasbilar och polis. Men det tog tid, säger Leif Johnsén.

LÄS MER: Häglaredsmasten rasade – detta har hänt

SVT Nyheter Väst har gått igenom händelserapporter från den här kvällen. Det första anropet till SOS kommer in redan 22.33. Men innan hela räddningstjänststyrkan skickas ut, har det gått nästan en timme.

– Anledningen är att det är ett väldigt speciellt larm. Det är ingenting man förväntar sig, säger Andreas Leandersson, räddningschef i beredskap på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Han menar dock att räddningstjänsten skickade ut en styrkeledare tidigare än vad som framkommer av händelserapporten för kvällen.

– Vi skickar ut styrkeledaren från Dalsjöfors som får utreda vad det är som faktiskt har hänt på plats.

Hur borde ni gjort?

– Nu med facit i hand så borde man åkt upp med styrkan direkt.

Häglaredsmasten är ett skyddsobjekt. Förutom att tv och radio slogs ut vara det nära att även polisens kommunikationssystem Rakel drogs med i fallet.

LÄS MER: Nära att Rakel drogs med i fallet

Senare visade det sig att masten utsatts för grovt sabotage. Ett brott som kan ge livstids fängelse. Brottet är ännu är olöst.

Trots att SOS fick in händelsen redan vid halv elva, så dröjde det nära tre kvart innan larmet nådde polisen. Tomas Stakeberg Jansson är lokalpolisområdeschef i Borås. Han menar att det är viktigt för polisen att vara tidigt på plats vid brottsutredningar.

– Jag vet inte var i så fall det har brustit. Det kan ha varit så att man inte trodde att det här var ett grovt sabotage utan att det var en olyckshändelse och att man därför inte larmade polisen.

Skulle det gjort någon skillnad om ni varit tidigare på plats?

– Det kan vara så. Vi skulle kunna möta ett fordon på vägen dit. Det skulle kunna varit en ledtråd som gör att vi kan lösa det här brottet.

”Är ju lite märkligt”

Leif Johnsén i Häglared ställer sig frågande till varför insatsen från polis och räddningstjänst dröjde.

– Det är ju lite märkligt. Det är bara fem minuter till Borås härifrån, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet