Foto: Grafik/Rebecca Nyström/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sabotage mot master – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Hittills misstänks två master ha saboterats och vid en tredje har ett misstänkt föremål hittats. SVT guidar dig i mastsabotagen – dag för dag.

Söndagen  15 maj – Häglaredsmasten knäcks

 • Klockan 22:30 kommer larmet om att den höga radio- och tv-masten öster om Borås rasat. Masten knäcks 100 meter över marken och ett stort antal personer blir av med radio och tv-signalen. Cirka 188 000 personer kan ha påverkats.

Läs mer: Det lät bom, bom, bom.

Läs mer: Häglaredsmasten har gått av

Måndag 16 maj – Youtubefilm där folk klättrar i masten

 • En film på Youtube visar hur flera maskerade personer klättrar upp i Häglaredsmasten. Filmen har lagts ut bara dagar innan masten rasade. Personerna kommer själva in till polisen och avskrivs från utredningen om sabotage.

Läs mer: Klättrar i masten dagar innan den rasar

 • Teracom tar beslut om att höja säkerheten på alla sina stora master runt om i landet. Samtidigt kontrolleras att inte fler master utsatts för sabotage.

Läs mer: Säkerheten höjs på alla master i landet

Tisdag 17 maj –  Bortskruvade bultar och bombrisk

 • Teracom använder sig av helikopter för att inspektera skadorna på masten. Än har man inte uteslutit risken för att resten av masten kan rasa.
 • Enligt uppgifter till SVT har någon fått masten att rasa genom att lossa stora muttrar som håller fast de vajrar som håller masten uppe. Enligt experter tyder ett sådant tillvägagångsätt både på tillgång till specialverktyg och förkunskaper kring hur masten är uppbyggd.

Läs mer: Mastens muttrar lossades

 • Under dagen kallar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till ett krismöte med flera berörda myndigheter.

Läs mer: Krismöte efter rasad mast

 • Under tisdagen publicerar GT uppgifter om att poliser uppmanats att vara vaksamma på personer iklädda Teracoms arbetskläder. Tidigare i år har Teracom varit utsatta för ytterligare en allvarlig incident. Företaget utsattes för ett inbrott på en av sina anläggningar i Mellansverige. Vid inbrottet stals kommunikationsutrustning och arbetskläder med Teracoms logga på.

Läs mer: Drabbat av inbrott före sabotage

 • Ansvarig minister Anders Ygeman säger i en kommentar att händelsen är allvarlig och att Teracoms ledning måste ta ställning till om man behöver utöka säkerheten. Han säger sig dock ha förtroende för Teracoms ledning.

Läs mer: Ygeman om sabotaget

 • Vid 18-tiden hittade privatpersoner ett misstänkt föremål vid Telias telemast i Skutskär utanför Gävle. Efter att polisens bombtekniker undersökt föremålet meddelade polisen att föremålet var ofarligt.

Läs mer: Misstänkt föremål vid telemasten i Skutskär

Onsdag 18 maj – Uppgifter om sabotage utanför Tranemo

 • Under morgonen avslöjas att ytterligare en mast i Sjuhäradsområdet i Tranemo utsatts för sabotage tidigare i maj. I början av maj upptäckte räddningstjänsten att någon klippt av en kabel till masten.

Läs mer: Fler sabotage av radiokommunikation

 • Med anledningen av mastsabotaget kräver Hans Wallmark, gruppledare för Moderaterna i försvarsutskottet att man ska få en lägeskontroll från försvarsmaktens underrättelsetjänst, Must.

Läs mer: Vill träffa Must

 • Åklagare tar över förundersökningen gällande grovt sabotage mot Häglaredsmasten. Samma åklagare utreder även sabotage mot masten i Tranemo.

Torsdagen 19 maj – Misstänkt sabotage i Falköping

Läs mer: Inget sabotage i Falköping

Teracom

Nätoperatör med 600 master över hela landet

54 av dessa är storstationer – master över 200 meter

Häglaredsmasten

332 meter hög

Står öster om Borås på Trollberget

Är Sveriges femte högsta TV- och radiomast

Ägs av Teracom

Telemast Skutskär

59 meter hög

Står i Skutskär i Uppsala kommun

Ägs av Telia

Tranemomasten

Ca 50 meter hög

Står cirka 45 minuters bilfärd bort från Häglaredsmasten

Ägs av Teracom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet