Leif GW tror inte att polisen kommer att få någon träff. Foto: SVT

Leif GW skeptisk till topsning i Ulricehamnfallet

Uppdaterad
Publicerad

200 personer är kallade att lämna sitt DNA i fallet där en kvinna i 60-årsåldern mördades i ett motionsspår i Ulricehamn. Men Leif GW Persson tror inte att polisen kommer att få någon träff.

– Folk har en överdriven uppfattning om värdet av det här, säger han i Veckans brott.

”DU ÄR INTE MISSTÄNKT” står det med versaler i utskicket. Ändå uppmanas alltså personerna att komma på förhör hos polisen och lämna ett salivprov för DNA-analys, vilket SVT Väst tidigare har berättat om. Personerna har valts ut för att de passar in på polisens gärningsmannaprofil – till exempel genom att de bor i området – och polisen säger att man vill kunna utesluta dem från utredningen.

Leif GW Persson menar att det är första gången man gör på det här viset i Sverige. Han är något skeptisk till metoden.

Mordet i Ulricehamn

– För att kunna uttala mig om det här är bra eller dåligt i det här fallet så skulle jag behöva veta två saker: För det första, man har ju alldeles uppenbart tillgång till ett DNA. Frågan är vad det är för DNA, för alla DNA är inte lika bra och ibland kan man haka fast vid ett DNA som egentligen inte har med saken att göra.

LÄS MER: 200 personer topsas i mordutredning

Leif GW Persson konstaterar dock att metoden kan vara bra – som ett komplement.

– Men inte i stället för. Maximalt tio procent av alla brott klaras upp med sådan här bevisning. Resten klarar man upp genom vanligt gammaldags polisarbete. Så vi har en övertro på det.

Han fortsätter:

– I dåliga utredningar där man har ett DNA att gå på blir det så att man flyr till det. Istället för att bedriva det där ganska tungsamma gammaldags polisarbetet så tar man och kutar runt och topsar folk istället. Och ibland blir det ganska hejvilt.

SE PROGRAMMET: Veckans brott

LÄS MER: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ulricehamn

Mer i ämnet