Skrotnisses lekplats invigdes på Spikön 2015. Foto: SVT

Lekparker bidrar till ökat folkliv i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Fler barnfamiljer i centrum och högre omsättning i handeln. Det är resultatet av temalekplatserna i Trollhättan som blivit till de senaste åren.

Skrotnisses lekplats på Spikön i Trollhättan invigdes 2015. Året efter invigdes Macken-lekplatsen i Maria Alberts park och Glass-Oskars lekplats i stadens centrum.

Lekplatserna lockar många barnfamiljer till stadskärnan och det gynnar i sin tur centrumhandeln, vilket P4 Väst berättade först.

LÄS MER: Skrotnisse får en egen lekpark

– Tanken med lekplatserna är att familjer ska underhålla sig i många timmar. Många familjer passar på att göra något som både föräldrar och barn gillar som att leka i lekparken och äta eller shoppa i stan, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhättans stad.

Folklivet ökar

Hon menar att folklivet i Trollhättan har ökat sedan lekplatserna blev till. Det märks även av att fler vistas i Maria Alberts park sedan Macken-lekplatsen invigdes.

LÄS MER: Galenskaparnas ”Macken” blir lekplats

Enligt organisationen Fastighetägarnas rappport Cityklimatet ökade omsättningen i Trollhättans stadskärna med 7,1 procent mellan 2015 och 2016.

– Oavsett om man har barn eller inte så upplever vi att folk går till parken och vistas där. Vi har en god känsla för centrumhandeln och känner generellt att vi verkligen är på sätt väg, säger Elisabeth Linderoth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.