I januari nästa år startar Jämställdsmyndigheten sin verksamhet i Angered i Göteborg med Lena Ag som generaldirektör. Foto: Ester Sorri/SVT

Lena Ag blir generadirektör för nya myndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Jämställdhetsmyndigheten slår upp dörrarna nästa år. Nu är det klart att Lena Ag blir ny generaldirektör för myndigheten.

I mitten på september förra året presenterade regeringen och jämställdhetsminister Åsa Regnér att Sverige ska få en ny myndighet med fokus på jämställdhet. Strax innan sommaren blev det klart att den ska placeras i Angered, i nordöstra Göteborg. Ett 70-tal anställda kommer jobba i en före detta vårdcentral i stadsdelens centrum.

LÄS MER: Ny myndighet till Angered

Vid lunchtid under torsdagen presenterades att Lena Ag ska leda arbetet som generaldirektören. Ag kommer närmast från att vara generalsekreterare för organinsationen Kvinna till kvinna men har också varit politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet, projektledare i justitiedepartementet för frågor om hedersrelaterat våld och förtryck.

Dessutom ingått i Margot Wallströms kabinett under hennes tid som vice ordförande för EU-kommissionen.

– Sverige har en lång och stolt historia när det gäller arbetet för jämställdhet. Vi har kommit långt, men mycket återstår. Jag ser fram emot att ta mig an uppdraget som GD för Jämställdhetsmyndigheten, en viktig byggsten och förutsättning för ett fortsatt långsiktigt och strategiskt arbete, säger Lena Ag i ett uttalande.

Ska säkerställa jämställdhetsarbete

Stort fokus kommer att ligga på implementeringen av den nationella strategin för att motverka mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och frågor som rör prostitution och människohandel.

Därutöver ska myndigheten fördela bidrag till jämställdhetsprojekt och kvinnors organisering samt i övrigt bistå regeringen i det internationella arbetet på området.

– Den nya myndighetens uppdrag handlar om att säkerställa att alla delar av samhället når de mål vi sätter upp för jämställdhetsarbetet. De senaste veckornas berättelser om kvinnors erfarenheter av sexuella trakasserier och våld understryker hur viktigt det är att arbetet för jämställdhet fortsätter med tydlighet och med fokus på att nå hållbara resultat, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer