• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Om man har tur kan man som besökare få se den nyfödda persiska leopardungen på Nordens ark. Foto: Norden ark

Unik leopardunge född på Nordens Ark

Publicerad

En fyra veckor gammal persisk leopardunge har börjat upptäcka sin omgivning på djurparken Nordens Ark utanför Hunnebostrand.

– Vi har i dagarna varit inne hos ungen för första gången för att se till att allt var bra, men också för att avmaska, väga och könsbestämma, säger Jonas Söderholm, djurskötare på Nordens Ark.

Det visade sig vara en pigg och frisk hona på 2,4 kg. Både honan och ungen var lugna efter veterinärkontrollen som utfördes snabbt och smidigt i veckan.

Ungen, tillsammans med övriga leoparder på Nordens Ark, ingår i ett europeiskt avelsprogram som är en avgörande del i ett utsättningsprojekt av denna underart av leopard i Ryssland. Troligen kommer den här ungen längre fram användas för avel, med målsättningen att fler ungar ska kunna sättas ut i bland annat Kaukasus.

– Det här betyder mycket för artens fortlevnad, säger Therese Patriksson, kommunikationsansvarig Nordens Ark. Vi hoppas givetvis att ungen ska klara sig och bli en viktig tillgång i återhämtningen för rasen.

Kommer ni att ge ungen något namn nu?

– Ja, den kommer att få ett namn, men det kommer att bli internt, vi kommer inte att gå ut och be folk att ge namnförslag. När det gäller vilda djur har vi en policy att namnge själva, säger Therese Patriksson.

Under hösten finns stora chanser att se den nyfödda ungen när hon nu börjar utforska världen utanför lyan på Nordens Ark.

Persisk leopard

Visa

Den persiska leoparden är ett starkt hotat kattdjur som utrotas från stora delar av dess tidigare utbredningsområde. Idag finns den huvudsakliga populationen, bestående av ca 800–1000 individer, i de iranska bergen. För att rädda underarten och återetablera den i dess forna utbredningsområde har ett spännande och viktigt utsättningsprojekt startats för persisk leopard i Kaukasus, Ryssland.

Källa: Nordens Ark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer