”Hade vi vetat att det var en mördare hade vi inte gått fram”, säger Lina, som nu berättar om bilden tillsammans med trippelmördaren Anton Lundin Pettersson. Foto: SVT

Hon fotograferades med skolmördaren i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Skolmördaren i Trollhättan lät sig fotograferas med två elever – bilden skulle spridas över hela världen.
– Jag har vant mig, men det känns fortfarande äckligt, säger en av eleverna på bilden idag.

Det är hon som står till höger, med gärningsmannens arm runt sig.

– Hade vi vetat att det var en mördare hade vi inte gått fram. Vem fan hade gjort det, säger ”Lina”, högstadielev på Kronan.

Mördaren svarade inte

Hon lämnade sin NO-lektion tillsammans med en kompis för att hämta ett skrivblock i sitt skåp när hon fick syn på den mörkklädde mannen. Hon hade hört att någon från biblioteket skulle komma och berätta skräckhistorier och tänkte att det kunde vara han. Hon började ställa frågor, men han svarade inte. Sedan frågade hon om hon fick ta en bild med honom.

– Han svarade inte utan gjorde bara såhär, visade med handen att vi kunde komma, säger hon.

Se också: Så rörde sig mördaren på skolan

Attackerade läraren

Vid det här laget var de flera personer kring gärningsmannen. Lina och en kompis som stod intill honom, en som fotograferade och ett par som såg på. Men när läraren Nazir Amso upptäckte den okände mannen och bad honom ta av masken och gå ändrades allt. Gärningsmannen gick till anfall mot läraren som skadades svårt, och alla flydde i panik.

Lina berättar att hon än i dag inte har tvättat tröjan hon hade på sig den dagen, den är svart av mascarafärgade tårar.

”Som ett dåligt samvete”

Tiden efteråt har varit fylld av skuldkänslor.

– Det är som ett dåligt samvete, jag tänker att jag hade kunnat gjort på något annat sätt. Då hade det kanske blivit bättre, det är sådana äckliga ångerkänslor.

Att bilden fått spridning över hela världen har inte underlättat. Men i dag har hon gett upp önskan att bilden inte togs.

– Jag har vant mig vid det nu, och det kunde varit värre. Våra ansikten syns ju inte. Så jag är van, men det är fortfarande äckligt.

”Har lärt mig en läxa”

Det tog längre tid innan hon orkade gå tillbaka till skolan igen. En av sakerna som till slut fick henne att orka var Wahed Kosa, eleven som överlevde attacken. När hon fick veta att han, som skadats allvarligt, var tillbaka – varför skulle inte hon, som ”bara” var med på en bild?

Däremot har händelsen förändrat henne som person.

– Jag har lärt mig en läxa, innan kunde jag gå fram till vem jag än såg och snacka med dem. Men nu har jag lärt mig att bara gå fram till dem jag känner, det är svårt att lita på alla nuförtiden, säger hon.

Fotnot: Lina heter egentligen något annat.

Läs också: SVT sänder dokumentär om morden fredag 22 oktober 21.45

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet