Det blir ingen julgran som tänds upp på Liseberg i år. Foto: TT

Liseberg ändrar sig – tänder julgranen

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kunde vi berätta om göteborgarnas besvikelse över Lisebergs beslut att inte tända granen i år. Men nu vänder nöjesparken och väljer att tända den – trots att Liseberg inte kunnat öppna på hela året.

Anledningen till att granen inte skulle tändas var rent ekonomisk. Det skulle kosta 400 000 kronor att montera lyktorna och tända granen. Eftersom nöjesparken inte kunnat hålla öppet på hela året och därmed inte haft några inkomster, fanns inte pengar till det.

”Ett mycket svårt år”

– Jag ansåg inte att det var en kostnad vi kunde prioritera i det läge vi befann oss. Men om vi kan vara ett ljus i mörkret under slutet av ett mycket svårt år måste vi prioritera på ett annat sätt. Liseberg ska vara en källa till glädje och det värmer verkligen att se hur mycket parken betyder för göteborgarna, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Coronaviruset i Västsverige

Nu ska Liseberg prioritera om. Vad de kommer att spara in på istället för granen kan informationschefen Julia Vasilis inte svara på. Granen kommer nu att tändas någon gång i mitten av november och hållas tänd fram till trettondagen.

Inga allmosor

Enligt Julia Vasilis är det många som hört av sig och varit beredda att hjälpa till med pengar för att tända granen. Men några allmosor från allmänheten tas inte emot.

– Jag skulle vilja uppmana alla att istället skänka en summa pengar till en välgörenhetsorganisation som stöttar utsatta göteborgare i juletid. Jag utgår ifrån att 400 000 skulle vara ett välkommet tillskott i deras kassa, säger Andreas Andersen.

I klippet nedan kan du höra hur det lät i fredags när beskedet om att granen inte tänds kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet