Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vd Andreas Andersen om åtgärderna som kan vidtas för att få öppna Liseberg. Foto: SVT/Mattias Larson

Lisebergs kamp: Vill öppna med virtuella köer

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni kom beskedet att Liseberg tvingas hålla stängt i sommar. Men nöjesparken har en plan för att kunna öppna trots restriktionerna: Ett besök som genomförs till stor del via deras app.

Under sommaren, som vanligtvis är högsäsong för Liseberg, kan köerna till de olika attraktionerna sträcka sig flera hundra meter – trots att människor står packade som sillar. Det är något som inte är förenligt med den sociala distansering som rekommenderas under coronapandemin. Men Liseberg har en plan för hur det ska kunna lösas.

– Man ska köpa sina biljetter online, stå i virtuella köer, vi ändrar våra städrutiner, mycket handsprit osv. Vi har faktiskt 6 000 liter handsprit, så vi är redo, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Med virtuella köer menas att man klickar i den attraktion man vill åka i appen, skriver in hur många man är, och följer sedan på en skärm när det är tid att åka. På så sätt ska man undvika trängsel i köer.

Hoppas på eftersäsongen

Redan i mars presenterade Liseberg, tillsammans med Sveriges Nöjesparksförening, en plan för regeringen på hur de skulle anpassa verksamheten till coronarestriktionerna. Men kreativa lösningar, såsom virtuella kösystem, räcker inte för att kunna öppna till sommaren

– Polisen har varit väldigt tydlig med att det är 50 personer som gäller i hela parken just nu, säger Andreas Andersen.

Lisebergs vd hoppas dock att de ska kunna öppna och använda sig av dessa åtgärder under eftersäsongen.

– Vi har Halloween, vi har jul. Så vi hoppas att vi kommer att få användning av det här mycket detaljerade protokollet, tillägger han.

Kräver ersättning från regeringen

Lisebergs vd menar att det faktum att nöjesparkerna inte fått öppna i praktiken är ett näringsförbud och att restriktionerna skiljer sig avsevärt från övriga Europa. Därför begär Sveriges Nöjesparksförening nu totalt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen.

– Vi har inte någon indikation på om vi får öppna eller inte. Det är nu vi ska tjäna våra pengar, och det har mycket negativa konsekvenser. Inte bara för branschen utan för hela Göteborg, säger Andreas Andersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet