Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdag ska kommunstyrelsen fatta beslutet om man är beredd att gå in som säkerhet för miljardlånet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Liseberg behöver miljardlån efter branden på Oceana – kommunen kan behöva gå in som säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Stora summor pengar saknas hos Lisebergs dotterbolag efter Oceanabranden. Nu kan kommunen få gå in som säkerhet för ett miljardbeloppslån åt Liseberg.

– Det här en extraordinär händelse, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

Det har snart gått en månad sedan Lisebergs nya storsatsning Oceana brann upp. Branden har gjort så att värdet på Oceana sjunkit.

I väntan på försäkringsersättningar vill Liseberg nu att kapitalbristen ska åtgärdas genom ett villkorat kapitaltillskott från kommunen på 1,1 miljarder kronor.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

– Det är hela värdet på Oceana i sin helhet innan branden. Eftersom vi inte har en fast värderingen begär man det fullständiga värdet på tillgången, säger Mårten Westlund kommunikationschef på Liseberg.

Det låter som att kommunen lånar ut pengar?

– Nej, det gör vi inte. Det är en temporär administrativ åtgärd för att överbrygga effekten av det nedskrivningsbehov som finns. Detta gäller tills försäkringspengarna kommer, säger Jonas Attenius (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Ska finansieras med eget kassaflöde

På onsdag ska kommunstyrelsen fatta beslutet om man är beredd att gå in som säkerhet för miljardlånet. Efter det väntar nästa instans som är kommunfullmäktige den 21 mars.

Hur ska uppbyggnaden av Oceana finansieras?

– Oceana ska finansieras på samma sätt som tidigare. Det är en lånefinansierad uppbyggnad som finansieras med vårt eget kassaflöde men bygger på att ansenliga försäkringspengar betalas ut, och allt pekar på att så är fallet, säger Mårten Westlund.

Beslut om stöd

På onsdag kommer kommunstyrelsen att fatta ett beslut som garanterar att Liseberg får ekonomiskt stöd för att bygga Oceana igen, även om försäkringsutbetalningarna dröjer.

– Det innebär däremot inte en direkt överföring av pengar, utan en bokföringsåtgärd där Liseberg behöver skriva ned värdet av projektet. Liseberg ska inte ta mer skada av den tragiska branden. Det är en garanti – från kommunstyrelsen till Liseberg, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet