Foto: Liseberg

Lisebergs nya attraktion redo att öppnas för allmänheten

Publicerad

Efter långdragna förseningar är den Lisebergs nya skrytbygge redo att öppnas för allmänheten. Berg- och dalbanan Valkyria är den största och längsta i Europa i sitt slag.

Redan i maj kunde SVT Nyheter Väst rapportera om Lisebergs nya vrålåk, den enorma berg- och dalbanan Valkyria. Men öppnandet av attraktionen har dragit ut på tiden.

– Den är nu körklar. Just nu pågår de allra sista inspektionerna och testkörningarna, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig hos Liseberg.

Har byggt tunnel genom leran

En anledning till öppnandet av attraktionen har dragit ut på tiden är att Liseberg vill kunna garantera säkerheten.

– Det är det viktigaste. Sedan är det många andra processer med installationer och annat som tar tid. Det som tagit längst tid är nog tunneln som vi byggt under mark. Det är en utmaning att bygga tunnlar i Göteborgsleran, säger Ebba Källeskog.

Från Lisebergs sida räknar man nu med att attraktionen ska kunna tas i bruk i nästa vecka, vilket GT var först att rapportera om.

– Vi kan inte säga exakt vilken dag det blir. Men vi hoppas kunna meddela det på måndag, säger Ebba Källeskog.

Blandning av berg- och dalbana och fritt fall

Valkyria är den längsta och största attraktionen i Europa i sitt slag, och enligt Ebba Källeskog är den något av en blandning mellan berg- och dalbana och fritt fall.

– Man kommer att få uppleva g-krafter och tyngdlöshet. Det mest speciella är det så kallade ”droppet” där man första hänger ut över kanten en stund innan man släpps rakt ned, säger Ebba Källeskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Liseberg

Mer i ämnet