Misstänka för terrorbrott i Syrien. Foto: Polisen

Livstidsdömda terrorister i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna i fallet med dom två göteborgare som dömts för terroristbrott i Syrien. Bland annat kommer identifieringen av männen – och frågan om det verkligen rör sig om terroristbrott – att stå i fokus.

Videoklippen med avrättningarna har beskrivits som det grymmaste som visats i en svensk rättssal, och låg till grund för att tingsrätten i december dömde två göteborgare, 32 och 30 år gamla till livstids fängelse för terroristbrott:

– Jag har aldrig sett ett mord tidigare, men det fick jag göra nu. Och det med en sådan grymhet att man ser en människa som är levande, och en och en halv minut senare hänger hans huvud i gärningsmannens hand, sade domaren i Göteborgs tingsrätt Ralf G Larsson när domen kom.

Terrordömda göteborgare

Identifiering av männen central fråga

Brottsrubriceringen kommer att bli en viktig fråga i hovrätten, som kan komma att bedöma morden som folkrättsbrott istället för terroristbrott.

Det skulle kunna resultera i samma straff, men inte ge samma signalvärde.

Även frågan om identifiering av männen kommer att få ny uppmärksamhet. 30-åringens försvarare har begärt ut det bildmaterial som låg till grund för den identifiering som gjordes av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. Åklagaren har kallat ett nytt vittne, en expert från NFC som kommer att frågas ut.

– Ja, frågan om identifiering är ju helt central. För vår klient hävdar med sådan emfas att han inte är med på mordfilmerna, och är han inte med på mordfilmerna så ska han inte dömas, säger Mia Sandros som är 30-åringens försvarsadvokat.

32-åringen är rullstolsburen efter att ha skjutits i huvudet, och hans försvarare har begärt att han ska få straffrabatt om han döms, något som tingsrätten helt avfärdade i sin dom.

Hovrättens dom kommer att tolkas som en viktig fram- eller motgång i arbetet mot svenska jihadister som reser till Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet