I 27 år har judiska högtiden Chanukka firats i centrala Göteborg. Foto: Privat

”Ljus skall alltid vinna över mörker”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen börjar den åtta dagar långa judiska högtiden Chanukka. Det är en ljushögtid som ska firas på Götaplatsen som planerat.

Trots helgens brandattack mot synagogan i centrala Göteborg under helgen kommer det judiska firandet av högtiden Chanukka firas som vanligt.

– Ljus skall alltid vinna över mörker. Vi har en gud som vill att vi ska leva i fred och med respekt, säger en av arrangörerna och ordföranden i den judiska föreningen Chabad Leah Namdar.

Brandattack mot synagogan

Höjd säkerhet

Chanukka är en ljushögtid och under kvällen kommer ljus att tändas längst uppe på avenyn i centrala Göteborg. I år kommer dessutom kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) att tala under firandet, tillsammans med andra talare. Säkerheten är ökad efter de attentat som skett i Sverige de senaste dagarna och arrangörerna har en nära kontakt med polisen.

– Jag måste säga att den svenska polisen har varit helt underbar. Vi har fått otroligt mycket stöd, säger Leah Namdar.

”Vi ska bara bli starkare”

Vanligtvis brukar det komma mellan 300-500 personer på firandet.

– Det absolut viktigaste är att vi inte ska gömma oss. För det är precis det som fiender vill. Vi ska bara bli starkare av det här, säger Leah Namdar.

Chanukka

Chanukka är en judisk högtid som även kallas ljusfesten.  Det som firas är återtagandet av Jerusalems tempel och firandet pågår i åtta dagar. Datum för högtiden varierar, men i år infaller högtiden 12-20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet