Polisen är övertygad om att skjutningarna har sin grund i att gäng vill få markandsandelar för att sälja narkotika. Foto: SVT

Löfven lovar satsning mot brott

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven talade mycket och oroat om den allvarliga situationen efter den senaste tidens skjutningar när han idag besökte Socialdemokraterna i Göteborg.

Det har varit en dyster vecka i Göteborg. I onsdagskväll sköts en 53-årig man till döds och i torsdags morse så hittades en 29-åring skjuten i en bil. Han ansågs vara en av frontfigurerna i Backagänget och förra året mördades även hans bror. Fem unga män sitter anhållna misstänkta för mord. För en månad sen så sköts det vilt på en krog med två döda och flera skadade som följd.

– Brott ska bekämpas. Vi ska självklart öka insatserna mot den organiserade kriminaliteten. Vi ska försvåra tillgången till vapen. Det är den ena delen, den andra delen är att bygga ett jämlikt och solidariskt samhälle där människor känner framtidstro, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Narkotika bakom konflikterna

Polisen i Göteborg är övertygad om att skjutningarna har sin grund i att gäng vill få markandsandelar för att sälja narkotika. I Malmö har polisen haft ett projekt som heter operation Olivia, som med återkommande kontroller ska trötta ut de kriminella.

– Den stora framgången har varit samverkan med Malmö stad och de samverkansgrupper som funnits där det varit skjutningar och dödsfall.  Vi måste börja längst ner ute bland de problemområden som finns och jobba långsiktigt, säger Andy Roberts, insatsledare operation Olivia i Malmö.

Men trots en del framgångar i Malmö så erkänner polisen att de aldrig kommer att kunna stoppa skjutningarna helt.

– Minska skjutningarna det kommer vi lyckas med och det har vi gjort till viss del, men kanske inte så mycket som vi hade önskat, avslutar Andy Roberts, insatsledare operation Olivia i Malmö.                                

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet