Calle Sundblad, chefredaktör på Nya Lidköpings-Tidningen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nya Lidköpings-Tidningen tappar annonsörer i coronakrisen – men lockar många nya läsare

Uppdaterad
Publicerad

Läsarna strömmar till lokaltidningarna både online och som papperstidningsprenumeranter i spåren av coronapandemin. Men samtidigt försvinner annonsörerna och därför tvingas Nya Lidköpings-Tidningen permittera fem personer.
– Det är det som är så märkligt. Trafiken på vår digitala tidning har ökat väldigt kraftigt och vi ökar också antalet prenumeranter, konstaterar chefredaktör Calle Sundblad.

I klippet ovan berättar NLT:s chefredaktör mer om läget.

Så trots läsarnas stora intresse för att ta del av NLT:s artiklar i coronatider, så tvingas tidningen korttidspermittera fem personer som arbetar administrativt och med annonsförsäljning. NLT ingår i NWT Media som totalt permitterar 55 personer.

– Det är riktigt tufft och vi vill gärna se en vändning så fort som möjligt, gärna fram till sommaren, säger Calle Sundblad.

Pressad bransch

Samtidigt är Calle Sundblad glad över att folk i så stor utsträckning söker sig till den lokala tidningen i kristider. Något som väcker hopp inför framtiden för tidningen. Antalet unika besökare på nlt.se var under några veckor i mars dubbelt så många som vanligt. Just nu ligger besökssiffrorna stabilt på cirka 30 procent över de siffror som gällde före coronakrisen.

Annonsintäkterna har enligt branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) minskat med 30-50 procent.

– Tidningarna tappar just nu 150-250 miljoner kr per månad i annonsintäkter. Så regeringens stödpaket på 200 miljoner kr för medierna motsvarar bara en månads tapp, säger Jan Fager, tf vd på Tidningsutgivarna till SVT Nyheter Väst.

Är det risk för att tidningar läggs ner?

– Ja. det är det om det inte tillförs mer stöd till mediehusen. Det pågår redan permitteringar och vi anser att det olämpligt att permittera journalister i en tid då läsarintresset är exceptionellt stort, säger Jan Fager.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet