Lundsbrunns kurort. Foto: P4 Skaraborg

Lundsbrunns asylboende läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har bestämt sig för att avveckla asylboendet på Lundsbrunns kurort utanför Götene. Som mest har mer än 700 flyktingar bott där.

Det är den minskade flyktingströmmen som är orsaken. Allt färre har sökt skydd i Sverige under 2016. Behovet av platser har minskat drastiskt på senare tid, rapporterar Skövde Nyheter.

De första flyktingarna började flytta in i november förra året, då pratade man om att 870 asylsökande skulle kunna bo där. Något som fördubblade invånarantalet i Lundsbrunn.

Götene

Även en annan anläggning i Götene, den i Brännebrona, ska också avvecklas. Där har funnits plats för närmare 130 asylsökande.

De boende ska få besked om var de ska flytta i november och december.

”Det kom helt oväntat”

Götene kommun fick beskedet av Migrationsverket under onsdagen.

– Det kom helt oväntat, vi har ju skapat en organisation med skola för barnen som vi har klarat av bra, säger kommunchefen Jerker Andersson Liljestrand.

Migrationsverkets beslut kommer att påverka kommunens verksamheter, i vilken omfattning är ännu oklart.

– Självfallet berörs alla de personer, organisationer och föreningar som engagerat sig i de asylsökandes vardag, säger Jerker Andersson Liljestrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götene

Mer i ämnet