Lisa Lindeberg och Oskar Olausson från Lysekil seglar jorden runt. Nu har resan fått ett abrupt stopp på amerikanska jungruöarna. Foto: Privat

Lysekilsparet seglar jorden runt – nu är de fast på ö

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Lindeberg och Oskar Olausson från Lysekil sålde allt och sa upp sig för att segla jorden runt. Tre år senare är de fast på amerikanska jungfruöarna. Ingen vill ta emot dem på grund av coronaviruset.

När coronakrisen bröt ut befann sig Lisa Lindeberg och Oskar Olausson på en segelbåt utanför Brasiliens kust. Nu har pandemin kastat om deras jorden runt-resa totalt.

Planen var att segla via USA och Grönland mot hemmahamnen i Lysekil. Men i stället är de fast på amerikanska jungfru. Inget land vill ta emot dem.

Coronaviruset i Västsverige

– Naturligtvis blir vi utsläppta men ingen vill ta emot oss. Men vi har bunkrat så vi klarar oss i sex månader på båten, säger Oskar Olausson.

Problem gå i land

Och i juni börjar orkansäsongen i området. Därför måste man fatta ett beslut snabbt vart man ska segla. Det kan bli så att man tvingas segla hela vägen hem utan stopp.

– Vi försöker leva isolerat och hoppas att saker går till det bättre innan orkansäsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet