Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna vill enligt ett förslag som presenterades under tisdagen införa högkostnadsskydd för elpriser.  – Det gör att människor får en förutsägbarhet hur stor elräkning kommer att bli, säger Carl-Oskar Bolin, energipolitisk talesperson för (M). Foto: SVT

M vill införa högkostnadsskydd för elpriser

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Moderaterna vill enligt ett förslag som presenterades på tisdagen införa ett högkostnadsskydd för elpriser.

– Det gör att människor kan förutse hur stor elräkningen kommer att bli, säger Carl-Oskar Bolin, energipolitisk talesperson för (M).

Hör Moderaternas Carl-Oskar Bolin i klippet ovan.

Moderaterna presenterade på tisdagen ett förslag på ett system där staten går in och tar 75 procent av kostnaden överstigande 1kr/KWh vid pristoppar den stundande vintern.

 – Vi uppskattar att det kommer kosta 10 till 15 miljarder, men det beror ju ytterst på var elpriserna hamnar. Vi finansierar det bland annat med att inte justera upp biståndet, säger Carl-Oskar Bolin.

Finns det inte en risk att ett sådant system missgynnar en vilja att spara på energi?

 – I vinter kommer vi att uppleva en situation som är kritisk, människor kommer att uppleva höga energipriser. Vi vill se till att människor inte hamnar på obestånd och drivs från hus och hem, säger Carl-Oskar Bolin, energipolitisk talesperson för (M).

S inte främmande

Statsminister Magdalena Andersson säger till TT att hon är inte främmande för Moderaternas förslag.

– Vi kommer naturligtvis studera förslaget väldigt noggrant. Vi har från regeringens sida visat under våren att vi är beredda att stötta hushållen under den svåra situation många har, säger Andersson, men tillägger:

– Det är viktigt att säga att vi kommer inte att kunna kompensera för varje prishöjning som nu kommer med anledning av kriget i Ukraina.

C vill förhandla

Centern säger i en kommentar att man är beredda att lyssna på alla förslag för att sänka elfakturorna för hushållen, men då måste Moderaterna också komma till förhandlingsbordet.

Regeringen bjöd tidigare i år in till energipolitiska överläggningar, som Moderaterna tackade nej till.

Vänsterpartiet har till SVT avböjt att kommentera förslaget från Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet