Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

M-toppen Johan Abrahamsson avgår – delade rasistiska bilder i privat chatt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Abrahamsson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland, avgår. Detta efter att han delat rasistiska och sexistiska bilder i en privat chatt mellan 2019–2022.

För en vecka sedan kom beskedet att Johan Abrahamsson, före detta ordförande i Moderaterna i Västra Götaland, skulle ta en paus från sitt uppdrag. Nu avgår Abrahamsson.

– Han sätter partiet först och det är ett klokt beslut. När man inte har ett fullt förtroende kände Johan Abrahamsson att han inte kan fortsätta, säger Anna Vedin (M) som nu blir tillförordnad ordförande.

Beskedet om avgången kommer efter att P4 Skaraborg avslöjade att Johan Abrahamsson (M) delat både rasistiskt och sexistiskt material i en privat chatt med en partikollega under åren 2019–2022.

Vill inte splittra Moderaterna

I ett internt utskick till Moderaterna skriver Johan Abrahamsson (M) att han avgår eftersom han inte vill splittra partiet.

– Jag tänker inte bidra till att splittra partiet på grund av mina egna misstag. Det som framkommit representerar varken mina eller partiets värderingar. Jag kan inte få ogjort det som har skett, vilket jag helst skulle velat. Därför väljer jag att kliva av och inte fortsätta som ordförande för Moderaterna i Västra Götaland, skriver han.

Vedin: ”Måste jobba vidare”

Anna Vedin (M) är stolt över Johan Abrahamssons arbete men menar samtidigt att Moderaterna nu behöver arbeta mer med sin värdegrund.

– Det som har hänt visar att vi måste jobba vidare med vårt värdegrundsarbete, säger hon.

Johan Abrahamsson kommer sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

SVT har sökt Johan Abrahamsson vid upprepade tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.