Tove Lindahl Greve som är generalsekreterare säger att man hittills fått in 7 miljoner kronor, jämför med förra året då man fick in 67 miljoner kronor. Foto: SVT

Majblomman går på knäna – går miste om miljoner under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronakrisen sker Majblommans försäljning i år digitalt. Men hittills har organisationen bara fått in en tiondedel jämfört med förra året – något som drabbar de familjer som söker bidrag från organisationen.

Nästan tio procent av alla barn i Sverige lever i fattigdom, enligt Rädda Barnen. Genom barnrättsorganisationen Majblomman kan familjer i behov ansöka om ekonomiskt stöd, som till exempel för att kunna köpa nya vinterkläder eller för att betala terminsavgiften på en fritidsaktivitet. Men då försäljningen inte sker fysiskt i år utan istället digitalt går organisationen miste om miljoner kronor.

– Det är så klart väldigt bekymmersamt, vi vet att det spelar väldigt stor roll i de här barnens liv, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

I klippet ovan berättar Tove Lindahl Greve mer om hur Majblommans riksförbund drabbas av coronakrisen.

Definition av barnfattigdom

Rädda Barnens definition av barnfattigdom är ett sammansatt delmått, dels barn i familjer med låg inkomststandard och dels barn i familjer som beviljats försörjningsstöd. Definitionen kan klassificeras som ett så kallat absolut fattigdomsmått, vilket innebär att inkomster under en viss miniminivå räknas som fattigdom.

Källa: Barnfattigdom i Sverige – Rädda Barnens årsrapport 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet