Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ges en återblick av det tidigare samarbetet mellan S + V + MP och vad som skedde under valet 2018. Foto: SVT

Möjligt maktskifte i Göteborg efter valet 2022 – om gammalt samarbete kan återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Ett mer traditionellt höger- och vänsterblock kan komma att formas efter höstens val i Göteborg. Åtminstone om man ser till de senaste opinionsmätningarna från GP/SIFO.

Om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle återuppta det samarbete det så ofta haft under åren så får de 48 procent av rösterna medan den styrande Alliansen (M, L, C och KD) får 32,2 procent. Det visar den senaste GP/SIFO mätningen.

Ett maktskifte kan då bli aktuellt och det vore inte första gången de tre partierna samarbetat.

Valet 2022 Väst

”Interna slitningar”

Efter valet 2018 så blev det en rörig politisk separation mellan de traditionella samarbetspartierna i Göteborg; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Trots att S blev största parti i valet och att de tillsammans var större än alliansen så lyckades de inte hitta en gemensam väg.

– Det blev väl interna slitningar och synsätt på olika frågor som gjorde att man inte kunde klara av det på ett lika bra sätt, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet valde då att tillsammans med FI släppa fram ett svagt borgerligt styre med bara 24 av 81 mandat i fullmäktige.

Skar sig efter förra valet

Under de 24 år, 1994-2018, som Socialdemokraterna styrde Göteborg samarbetade de oftast med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men efter valet 2018 skar sig alltså samarbetet och partierna gick skilda vägar.

Här en kort historik inför den tydliga frågan: Kan samarbetet återuppstå?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet