Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Daniel Bernmar (V), Jonas Attenius (S) och Karin Pleijel (MP) resonerar kring styret som kan komma att bli efter valet 2022. Foto: SVT

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill styra med Socialdemokraterna

Publicerad
Val 2022Valkompass

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill styra med Socialdemokraterna i Göteborg, men Socialdemokraterna håller på sig då de menar att första prioritet är att få en majoritet.

Enligt de senaste opinionsmätningarna går Göteborg mot ett maktskifte om bara S, V och MP kan komma överens. Skillnaden är i partiernas uttalade vilja.

– Vår förhoppning är att Socialdemokraterna vill styra med oss oavsett om det är en majoritet eller inte, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg.

S kan gå över blockgränsen

Där Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan tänka sig att styra även om de bara blir största blocket i kommunfullmäktige utan att vara i majoritet – så prioriterar Socialdemokraterna att vara i majoritet även om det innebär att de måste gå över blockgränserna.

– Prioritet är majoritet. Det enda jag sagt är att stänger dörren till Sverigedemokraterna. I övrigt är det öppet, men sedan vill jag vara ärlig och säga att det är väldigt långt bort till Moderaterna, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet