Förbandet FM 02 i Mali. Foto: Jenny Kardell Sjöö / Försvarsmakten

Maliförband återvänder till Skaraborg

Publicerad

Efter sex månaders insats i Mali återvänder nu Skaraborgs flygflottiljs förband till Sverige.

Förbandet FM 02 från Skaraborgs flygflottilj har varit på plats i konfliktdrabbade Mali i sex månader. Styrkan består av 120 personer och flygplan av typen Hercules.

Har stått för transporthjälp

Förbandets arbete i Mali har varit en del i FN:s insats i området. De har under de senaste månaderna bistått med transporthjälp i form av sjukvårdstransporter, flygning av FN-personal och transport av förnödenheter till andra förband som varit stationerade långt ut i öknen.

– Mali har en väldigt dålig infrastruktur där transporter tar väldigt lång tid. Därför har det varit värdefullt att vi kunnat flyga ut till platser som annars är svåra att nå, säger Malin Persson, kontingentschef för förbandet.

”Tacksam att vi alla har klarat oss”

Enligt Malin Persson var situationen förhållandevis säker på den plats där förbandet varit stationerade. Däremot fanns det stora problem med både miljö och trafik i området. De platser som förbandet har flugit ut varor till beskriver hon som betydligt farligare.

– Det finns stora militära hot i de här områdena. Jag är tacksam att vi alla har klarat oss hem helskinnade, för det är det många som inte har gjort. Det var i stort sett varje vecka som det hölls begravningar och minnesceremonier för stupade FN-soldater från andra länder. Vi har själva flugit med kistor i vårt lastutrymme, säger hon.

Enligt Malin Persson har förbandet till stor del klarat sig tack vare den höga utbildningsnivån inom svensk militär.

Belönas med medaljer

Nu återvänder förbandet till Skaraborg. I samband med hemkomsten kommer soldaterna att belönas med medaljer, vilka delar ut vid en ceremoni på fredagen.

– Nu upplöser vi förbandet, och alla återgår till sina respektive hemflottiljer. Det känns jättebra att vara hemma, säger Malin Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.