Foto: Försvarsmakten/Henrik Gebhardt/John Lidman

Riksväg 44 stängs av för flygövning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stängdes riksväg 44 av för en testlandning av stridsflygplanet JAS 39 Gripen. På tisdagen är det dags igen, men denna gång med modellen TP84 Hercules.

Det var förra året som Skaraborgs flygflottilj genomförde en övning med flygplanet JAS 39 Gripen, där man övade start och landning på riksväg 44. Övningen var ett sätt att utveckla förbandets förmåga att använda sig av andra alternativ än ordinarie flygbaser.

– Det är viktigt att kunna verka från andra platser än vår hemmabas om något skulle hända. Det är också svårare för en motståndare att slå ut oss om de inte alltid vet var vi är, säger John Lidman, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj.

Stängs av vid fyra tillfällen

På tisdag gör man ett nytt test, men den här gången med den betydligt tyngre flygplansmodellen TP84 Hercules. Övningen innebär att vägen kommer att stängas av vid fyra tillfällen under dagen, under högst 30 minuter åt gången. I övningen ingår inte bara start och landning.

– Vi övar också på det administrativa med att stänga en riksväg. Det handlar om hur man leder arbetet och kommunicerar med andra myndigheter, säger John Lidman.

Ska bidra till öka försvarsförmågan

Enligt John Lidman är övningen en del i arbetet med att återta den försvarsförmåga som Sverige tidigare har haft.

– Vi har i flera år verkat mycket utomlands med olika insatser. Men nu har vi ett beslut från regering och riksdag om att vi ska fokusera på att bygga upp försvaret av Sverige, säger han.

Viktigt att inte komma för nära

För den som är intresserad av övningen finns det möjlighet att se flygplanen från omkringliggande platser, men då är det viktigt att inte bli allt för närgången. Ett skyddsområde kommer att upprättas för försvarets och allmänhetens säkerhet.

– Under övningen blir vägen som vilken flygplats som helst. Om någon tar sig in på flygområdet på Charles de Gaulle eller JFK så stängs flygplatsen ner, och det är likadant här. Därför är det viktigt att man lyssnar på säkerhetsvakterna om man kommer för nära, säger John Lidman.

Kommer vi att få se fler liknande övningar i framtiden?

– Ja, men jag kan inte säga hur ofta. Men det kommer att bli fler. Vi måste behålla de här kunskaperna också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer