En kvinna höggs ihjäl med flera hugg av sin före detta make i ett bostadsområde i Mölnlycke. Foto: TT

Man åtalas för misstänkt hedersmord i Mölnlycke

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern högg i december ihjäl sin före detta hustru utomhus i Mölnlycke. Nu åtalas mannen och enligt åklagaren finns det ett tydligt hedersmotiv.

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, säger kammaråklagare Lotta Nielsen.

Det var den 21 december som polisen larmades till ett bostadsområde i Mölnlycke. Där fann de en svårt knivskuren kvinna som senare avled.

Hennes före detta make greps i sin bostad samma dag, vilket SVT tidigare skrivit om.

Nu åtalas mannen misstänkt för mord. Enligt åklagaren var mordet planerat och hedersrelaterat.

– Det finns vittnesuppgifter och andra uppgifter som tyder på att det var med avsikt att återupprätta familjens heder som mannen gav sig i väg beväpnad med kniv och pistol för att mörda kvinnan, säger Lotta Nielsen.

Brutalt våld

Kvinnan hade några år tidigare separerat från mannen och därefter träffat och gift sig med en ny man. Enligt åtalet ska mannen ha fått tag på kvinnan nära hennes bostad där hon nu bodde.

– Han har huggit henne flera gånger i bröstet, i halsen och i nacken. Han har även försökt skjuta henne med en pistol och han har slagit henne i huvudet med pistolen, säger Lotta Nielsen.

Mannen själv nekar till brott. Enligt åklagaren säger han att han varit på platsen men han nekar till händelseförloppet. Kvinnan ska enligt åtalet ha avlidit genom att knivhugg träffat henne i hjärtat samt halspulsådern.

Åklagaren kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, sannolikt livstid.

– Både att mordet är planerat och att det finns ett hedersmotiv, vad jag anser, talar för att det kan bli fråga om livstids fängelse, säger Lotta Nielsen.

Mannen och kvinnan har två barn tillsammans. SVT Nyheter Väst söker mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.