Offret ska ha skjutits med en revolver. Foto: Joakim Eriksson/polisens förundersökning

Man döms till 16 års fängelse efter mordet i Limmared

Publicerad

En 27-årig man sköts till döds i sin lägenhet i Limmared lördagen 19 augusti 2017. Han blev skjuten med en revolver i huvudet. Nu döms en man till 16 års fängelse för dådet.

Två män, 35 och 34 år, åtalades för mordet i Limmared några mil sydost om Borås. 34-åringen har dessutom åtalats för mordförsök efter ha skjutit mot en man i 25-årsåldern i Herrljunga dagen efter. Skottet träffade mannen i ljumsken.

När 34-åringen därefter skulle lämna platsen körde han av vägen och voltade. I samband med det greps han av polis.

Samma man åtalades dessutom för att ha hållit sin revolver mot huvudet på en kvinna samma dag som mordet i Limmared ägde rum. Han ska ha uttalat hot och tryckt av utan att ett skott avlossats. Gärningen ska ha skett på ett sätt som liknar rysk roulette. Därefter ska 34-åringen ha slagit kvinnan i ansiktet med vapnet.

Döms till 16 års fängelse

Nu döms 34-åringen av Alingsås tingsrätt till 16 års fängelse för mord. 35-åringen frikänns från misstankarna om mord men döms till 8 månaders fängelse för bland annat stöld och narkotikabrott.

När SVT Nyheter Väst pratar med åklagare Johan Udén har han ännu inte hunnit läsa igenom domen noggrant.

– Jag gör ingen analys nu. Påföljden ligger inom det spann man kunde förvänta sig. Det var frågan om fängelsestraff på bestämd tid eller livstid för den huvudåtalade, säger han.

”Svårt att se varför det hände”

Tingsrätten har inte kunnat klarlägga någon given förklaring till varför 34-åringen sköt mannen i Limmared.

– Jag har mycket svårt att se varför det här skedde. Jag har ingen uppfattning om varför han gjorde på det här sättet, säger Johan Udén.

Nu ska han gå igenom domen tillsammans med en åklagarkollega och polisen.

– Vi får överväga och gå igenom punkt för punkt om vi ska överklaga någon eller flera delar. Vi ska titta på påföljderna och de olika personernas ansvar i vad som hänt.

34-åringen döms också för bland annat grovt vapenbrott, misshandel, grovt olaga hot och stöld. Han frikänns däremot från misstankar om försök till mord.

”Det är han säkert missnöjd med”

När SVT Nyheter Väst når mannens advokat Ulrik Smedberg har de inte hunnit prata än utan ska göra det senare under dagen.

– Han döms till mord vilket han har förnekat. Det är han säkert missnöjd med. Så långt som jag har hunnit läsa så finns det delar av domen som jag och säkert min huvudman kommer tycka är bra, säger han och fortsätter:

– 16 år är ett väldigt långt fängelsestraff men min huvudman döms också för allvarlig brottslighet så utifrån det så framstår inte straffet som fullständigt oproportioneligt.

LÄS MER: Åtalade för Limmaredsmord skyller på varandra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer