Kvinnan hade fått många hugg med en kniv, eller något annat vasst föremål. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Man döms till livstid för mord på kvinna i Falköping

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man döms av Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord på en kvinna i Falköping i november förra året. Mannen har tidigare fått rättspsykiatrisk vård för andra brott. Nu gör rätten dock bedömningen att han spelat psykiskt sjuk, för att slippa fängelse.

När kvinnan anmälts som försvunnen, greps den nu dömde mannen som misstänkt för människorov. De hade tidigare haft en kärleksrelation. Men enligt kammaråklagare Berit Andreasson hade kvinnan berättat för en rad personer att mannen hotade och trakasserade henne.

Efter två dagar hittades kvinnan död i en lägenhet, och mannen blev misstänkt för mord.

Tidigare dömd

Kvinnan hade fått många hugg med en kniv, eller något annat vasst föremål. I sin dom skriver tingsrätten att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös och att straffvärdet uppgår till livstids fängelse.

Mannens försvarsadvokat Fatima Söderqvist skriver i ett mail till SVT att de ännu inte tagit ställning till att överklaga domen. Däremot anser hon att det finns flera omständigheter som talar för ett tidsbestämt straff istället för livstid.

Symtom på psykos bedöms fejkade

42-åringen har tidigare dömts för bland annat grov mordbrand, och fått rättspsykiatrisk vård. När mordet skedde fick han öppen vård.

En ny undersökning visar dock att 42-åringen inte har någon allvarlig psykisk störning, och att han inte heller haft det tidigare. Istället bedöms han ha simulerat symtom på psykos, för att inte dömas till fängelse, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

42-åringen döms också att betala sammanlagt nästan en halv miljon kronor i skadestånd till kvinnans släktingar och dödsbo.

I klippet nedan hör du kyrkoherden Stefan Klint om reaktionerna strax efter mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.