Åklagaren har nu en månad på sig att väcka åtal, men hon bedömer att hon inte kommer att hinna färdigt med utredningen till dess. Foto: TT

Man i 30-årsåldern häktad för 19 grova våldtäkter på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern häktades i dag, på sannolika skäl misstänkt för 19 grova våldtäkter. De misstänkta brotten ska ha begåtts under åren 2015-2017 på ett äldreboende i Västsverige där mannen då arbetade. 

– Det är ett så pass känsligt läge i utredningen att jag inte kan gå in på detaljer kring hur många målsägande det är eller vilka kopplingar de har till den misstänkte, säger kammaråklagare Hediye Kurt. 

Hör kammaråklagare Hediye Kurt berätta om arbetet med fallet i klippet ovan.

Enligt häktningsframställningen misstänks mannen ha begått 19 grova våldtäkter på äldreboendet under åren 2015 till 2017 då han arbetade på boendet. Men det var först på tisdagen som han greps av polisen. 

Riddarstensgården

– Det har helt enkelt inte kommit till vår kännedom förrän nyligen. Vi har agerat så fort vi fått kännedom om det, säger Hediye Kurt, kammaråklagare.

Tidigare dömd för brott mot äldre  

Den misstänkte mannen är tidigare dömd för brott mot äldre, han dömdes ifjol till ett och ett halvt års fängelse för grova stölder som han begick när han arbetade inom hemtjänsten efter att han slutat arbeta på äldreboendet.   

Mannens försvarsadvokat uppger att hans klient, som även misstänks för barnpornografibrott, nekar till samtliga misstankar.  

– Han förnekar brott och bestrider att han skulle häktas, säger Magnus Johansson, advokat.

Åklagaren har nu en månad på sig att väcka åtal, men hon bedömer att hon inte kommer att hinna färdigt med utredningen till dess. 

– Vi har mycket bevismaterial, det kan jag säga. Eftersom han är på sannolika skäl misstänkt för alla de här gärningarna och tingsrätten har delat min bedömning så finns det bra grunder för det, stark bevisning, säger Hediye Kurt, kammaråklagare.

Kom som en nyhet för chefen 

Beskedet att den tidigare anställde nu misstänks för de grova våldtäkterna kom som en nyhet för den nuvarande verksamhetschefen för äldreboendet, som fick kännedom om fallet när SVT Nyheter kontaktade henne i dag. Verksamhetschefen säger att hon i dag inte kan kommentera fallet innan de vet mer.

I en tidigare version av denna artikel stod det att mannen misstänks för 18 grova våldtäkter. Det handlar dock om 18 tillfällen, och vid ett av dessa misstänkts två grova våldtäkter ha ägt rum enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riddarstensgården

Mer i ämnet