Äldreboendet i chock: ”Vi vet inte vem som blivit utsatt”

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Riddarstensgårdens äldreboende i Lerum är häktad misstänkt för 19 grova våldtäkter. Brotten ska ha begåtts på mannens tidigare arbetsplats mellan 2015-2017.

– Vi är en verksamhet idag som befinner oss i chock, säger Petra Höglund, nuvarande verksamhetschef på äldreboendet.

Det är på Humanas äldreboende Riddarstensgården i Lerum utanför Göteborg som övergreppen ska ha ägt rum. Mannen i 30-årsåldern som tidigare arbetat på boendet häktades idag på sannolika skäl misstänkt för 19 grova våldtäkter.

Dagen har gått till att informera Lerums kommun, all personal och anhöriga, säger verksamhetschefen Petra Höglund till SVT. Men informationen de själva fått är mycket knapp.

Riddarstensgården

– Vi har varit i kontakt med åklagaren för att fråga vad det är som händer men det enda vi fått bekräftat är att en förundersökning pågår. De kan inte delge någon information. Vi vet inte vem som är utsatt, om det är en medarbetare eller om det är någon kund som bor här, säger Petra Höglund.

Hon vet inte heller på vilket sätt det här har uppdagats.

Tekniska prylar beslagtagna

Trots att dåden begicks under 2015-2017 häktas mannen först nu. Gärningarna har nyligen kommit till åklagare Hediye Kurts kännedom och det är därför de agerar fort nu, säger hon.

– Vi har genomfört husrannsakan och gjort beslag. Omfattande tekniska prylar har tagits i beslag och ska undersökas.

Åklagaren har fått en månad på sig för att väcka åtal men det kommer ta längre tid än så enligt Hediye Kurts bedömning.

– Det kommer ta tid den här utredningen. Det här fallet är inte vanligt, inte i den här omfattningen. Det är så många grova våldtäkter, säger Hediye Kurt, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riddarstensgården

Mer i ämnet