Hampus Nessvolds soloföreställning ”Ta det som en man” hade premiär under fredagen i Göteborg. Foto: SVT

”Män mår skit och det får vi alla ta konsekvensen av”

Publicerad

Vad är det som styr hur män beter sig? Och hur påverkar det samhället? Det ska skådespelaren och artisten Hampus Nessvold fördjupa sig i under sin turnerande soloföreställning ”Ta det som en man”.

Destruktiva mansideal står på schemat när föreställningen under fredagen hade premiär på Stora teatern i Göteborg. Med humor, musik och viss tragik ska Hampus Nessvold få publiken runt om i landet att reflektera över mansrollen.

– Jag vill att det det här ska vara någon slags käftsmall och kram på samma gång. Att läxa upp på det sättet att nu får män kliva in i matchen och ta ansvar, men också att vi kan prata med varandra och närma oss varandra, det är inget konstigt med det, säger Hampus Nessvold, på plats på teatern ett antal timmar innan premiären.

Problem med mansrollen

Målet är att underhålla samtidigt som han vill ifrågasätta det han ser som samhällets negativa mansnormer. Machokultur, kvinnoförnedring och att inte våga visa känslor är delar av problematiken han ser.

– Det är så mycket problem med den här mansrollen upplever jag. Tittar man på det tråkiga och kollar statistik så dominerar män både självmordsstatistik och våldsbrottsstatistik. Det tycker jag vittnar om att män mår skit och det får vi alla ta konsekvensen av, säger han och fortsätter:

– Vi måste göra något. Vi måste prata. Problemet är vi.

Mia Skäringer regisserar

Föreställningen regisseras av Mia Skäringer och grundar sig i hans egna erfarenheter om att tvinga in sig i fack och inte våga vara sig själv. Från sin barndoms Värnamo, som tonåring och nu i vuxenlivet.

– Det är inte så att jag tror att det här är någon sorts världsomvälvande föreställning som kommer att få alla att helt plötsligt prata känslor, kramas och vara mjuka och goa, utan jag tänker att kommer det hit någon kille som känner igen sig och får vatten på sin kvarn att våga vara sig själv så har jag gjort enough med den här föreställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer