Många skadeanmälningar efter hageloväder i Lidköping. Foto: Bo Jogheden/Fredrik Linusson

Hagelskador för 100 miljoner kronor i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Hagelovädret som drog fram över Lidköping i somras orsakade skador för cirka 100 miljoner kronor. Det uppger Svensk Försäkring.
– Det var främst bilar som skadats av de golfbollsstora hagelkornen, men även fönsterrutor, tak och växthus fick omfattande skador, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Det var den 19 juni i år som hagelovädret drabbade Lidköpingsområdet och nu har branschorganisationen Svensk Försäkring gjort en sammanställning av skadornas omfattning. Den visar att närmare 7 000 skador anmäldes till försäkringsbolagen.

Anna Rudérus, pressansvarig Svensk Försäkring.

– Beräkningar som gjorts visar att skadorna kostnad uppgår till cirka 100 miljoner kronor, säger Anna Rudérus, pressansvarig på Svensk Försäkring till SVT Nyheter Väst.

Enligt henne har senare års hageloväder medfört stora kostnader för försäkringsföretag i andra delar av Europa. I somras inträffade flera stora hagelskurar över Tyskland.

Fler extremoväder

Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Det finns en oro för att klimatförändringarna ska innebära att vi får se fler extremoväder som leder till stora skador.

Enligt branschorganisationen så har de i Tyskland uppmärksammat att hagel blir allt vanligare även längre norrut i landet.

– Till följd av klimatförändringarna med högre temperaturer och fler omfattande skyfall som bär med sig hagel kan vi förvänta oss en ökning av hagelskador även i Sverige, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Vem får betala i slutändan?

– Ytterst är det försäkringstagarna när skadekostnaderna ökar. Men hela tanken med försäkringar är att man fördelar skadekostnaderna kollektivt, så det innebär inte att man automatiskt får en högre försäkringspremie. Det finns beredskap för sådana här händelser hos försäkringsbolagen så ett enskilt hageloväder får knappast några konsekvenser för försäkringstagarna.

Men om det fortsätter och blir vanligare då?

– På sikt finns det risk att premierna påverkas om hageloväder blir vanligt förekommande. Men då är det viktigt att försäkringsbolagen bidrar till att så långt som möjligt vidta skadeförebyggande åtgärder som att varna innan och få försäkringstagare att se över vart man parkerar och så, säger Anna Rudérus.
 

Nedan kan du se hur det såg ut vid hagelskuren i Lidköping i somras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.