Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man minns den otroliga frihetskänslan att kunna se solen gå upp och ner. Så man gläds med honom”, säger frilansjournalisten Martin Schibbye som själv satt fängslad i Etiopien om Johan Floderus frisläppande. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Martin Schibbye om frisläppandet av Johan Floderus: ”En risk för korrespondenter”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringens fångutväxling med Iran kan leda till att journalister fängslas utomlands, menar frilansjournalisten Martin Schibbye som själv satt fängslad i Etiopien i 14 månader.

– Om vi har en situation där den svenska regeringen visat att den är öppen för business vad gäller att byta fångar mot fångar, så finns det en risk att det gör livet farligare för utrikeskorrespondenter.

I fångutväxlingen som ledde till frisläppandet av Johan Floderus accepterade Sveriges regering kravet från Iran att frige Hamid Noury – trots att han dömts i svensk domstol till livstids fängelse för folkrättsbrott och mord.

– Andra länder kan se att här kan vi också få ett trumfkort att spela ut mot den svenska regeringen, eller EU eller Nato nu när vi är Nato-medlemmar, säger Martin Schibbye.

Johan Floderus fängslad i Iran

”Dammluckan är öppen”

Han har tidigare väckt frågan om den så kallade Ikeamördaren skulle kunna utlämnas till sitt ursprungsland Eritrea som ett led i försöken att få den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri.

Enligt Schibbye vill både den dömde mördaren och Eritrea se en utlämning, men Sverige har sagt nej på grund av risk för tortyr.

– Tidigare har det varit principiellt otänkbart för Sverige som stat att lämna ut dömda personer på det här sättet, men nu är den dammluckan öppen. Och då är det kanske något som diplomatiskt behöver prövas.

Tror att detta kan leda till att Dawit Isaak blir frisläppt?

– Nej, det är bara spekulationer. Men vad jag vill trycka på är att om det är så här vi ska bedriva utrikespolitik så finns det kanske andra fall och områden där vi behöver jobba på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet