Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Mässlingsutbrottet i Göteborg är troligen över

Uppdaterad
Publicerad

Mässlingsutbrottet i Göteborg är troligen över enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Inga nya fall har rapporterats sedan mitten av januari.

Den 5 februari hade det gått en inkubationstid sedan det senaste mässlingsfallet. Inkubationstiden för sjukdomen är nämligen 7-18 dagar, vilket P4 Göteborg också berättat. Inga nya fall har uppkommit sedan dess och Smittskydd Västra Götaland bedömer därför att det är väldigt låg risk för att nya fall ska tillkomma i det aktuella utbrottet.

– I och med att det här är en väldigt smittsam sjukdom hade många fler kunnat smittas. Samtidigt visste vi att det troligen inte skulle bli ett stort utbrott på grund av den goda vaccinationstäckningen, säger Thomas Wahlberg.

Fortfarande klokt att vaccinera sig

Han berättar att mässlingsutbrottet däremot var väldigt stort i svenska mått och att det fortfarande är en bra idé att vaccinera sig.

– Passa på att se till att du är vaccinerad om du inte har en fullgod vaccination eller redan har haft mässling. Det finns mycket mässling ute i världen så om man reser kan man fortfarande bli smittad.

Thomas Wahlberg tror att utbrottet har gjort sjukvården mer uppmärksam gällande mässling.

– I Sverige är sjukdomen sällsynt men det är viktigt att sjukvården alltid är på tårna och uppmärksam kring mässling.

Vad tänker du kring sjukvårdens insatser under utbrottet?

– Det har varit en väldig kamp med smittspårning och vaccinering. Det har gjorts jättemycket för att begränsa och bekämpa utbrottet. Tack vare alla intensiva insatser har vi kunnat begränsa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.