Utvalda grupper i Västra götaland ska nu erbjudas gratis vaccinering mot mässling. Foto: TT-bild

40.000 erbjuds gratis vaccin mot mässling

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag och under resten av året erbjuds vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund kostnadsfritt till utvalda grupper i Västra Götaland med osäker immunitet. Det har regionstyrelsen nu beslutat.

Åtgärden, som kommer som ett resultat av det rådande mässlingsutbrottet i Västsverige, är enligt regionen förebyggande och långsiktig.

– Det nuvarande mässlingsutbrottet är begränsat och tanken med erbjudandet är att förhindra att liknande utbrott sker igen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Erbjudandet, som gäller en dos vaccin, riktar sig mot personer födda 1960 och senare, som vistas långvarigt i länet och som av någon anledning inte har skydd mot mässling.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många av dem som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström.

Beräknas kosta 8,4 miljoner

Vaccinationerna kommer att ske via vårdcentraler, både inom Närhälsan och privata alternativ.

Regionstyrelsen räknar med en kostnad på maximalt 8,4 miljoner kronor.

Turister eller personer folkbokförda utanför Västra Götaland omfattas inte av erbjudandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.