Fallet Matteo – detta har hänt Foto: SVT

Matteo hölls fast av lärare – får skadestånd men ingen ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Mölndals stad betalar nu 20.000 kronor i skadestånd till Matteo, som i förskoleklass hölls fast på golvet av en lärare.
– Det är känslan av en vinst, säger mamma Linda-Marie Persson.
Någon ursäkt kan familjen dock inte förvänta sig.

Matteo har nu hunnit börja tredjeklass och med uppenbar glädje i rösten berättar hans mamma om att han nu stortrivs i skolan. 

– Han har en elevassistent och har inga utbrott länge, ingenting, säger hon.

En djup lättnad, efter en turbulent skolstart.

Ändrade beslutet

Matteo var sex år och hade bara gått ett par månader i förskoleklass, då han hölls fast och trycktes ned i golvet av en lärare, efter att ha varit stökig under lektion, vilket SVT Nyheter berättat om tidigare.

När föräldrarna började fråga mer så berättade Matteo om flera andra tillfällen då lärare hållit fast honom. De beslutade sig för att anmäla. Men Skolinspektionen riktade ingen kritik mot fasthållningarna.

Först efter att fasthållningar av utåtagerande elever i skolan uppmärksammats av media, så beslutade Skolinspektionen att ompröva sju aktuella fall. Ett av dem var Matteos.  I juli i år slog Skolinspektion fast i sitt nya beslut att det var fel att hålla fast Matteo och trycka ned honom i golvet och att de ansåg att han vid det tillfället utsatts för en kränkande behandling.

Mölndal betalar skadestånd

Efter krav från Barn och elevombudet, som utreder om det finns skäl till skadestånd, så har nu Mölndals stad gått med på att betala 20.000 kronor i skadestånd till Matteo.

– Det är ett komplext ärende och vi väljer därför att inte processa vidare utan betalar ut skadeståndet, säger skolförvaltningschefen Fredrik Hellsten i Mölndal.

– Det är känslan av en vinst. Det är Matteos pengar och det är viktigt för att han ska förstå att de gjort fel mot honom, säger Linda-Marie Persson.

Men egentligen, menar hon, spelar pengarna mindre roll. Hon har hela tiden efterfrågat en ursäkt från Mölndals stad.

– Det hade varit billigare för Mölndals stad om de gett oss en ursäkt. Men vi har inte fått ett ord från kommunen, säger Linda-Marie Persson.

Ingen ursäkt

Någon ursäkt kan familjen dock inte förvänta sig. Skolförvaltningen i Mölndal vidhåller, trots Skolinspektionens beslut, att läraren inte gjort något fel som hållt fast Matteo.

– Jag tänker inte peka ut någon syndabock i detta och säga att läraren agerade fel. Situationen uppstår på ett ögonblick och hade kunnat leda till att andra barn råkade illa ut, säger Fredrik Hellsten.

Så Matteo får ingen ursäkt från er?

– Ett skadestånd är ju en upprättelse, säger förvaltningschefen Fredrik Hellsten på Mölndals stad.

Ger stöd till andra

För Linda-Marie Persson har kampen för sin egen son vuxit till något större. Hon har engagerat sig i föräldranätverket Elevens rätt och startat en lokalavdelning i västsverige. Nu jobbar hon ideellt med att stötta familjer där skolgången inte fungerar för barnen.

–  Vi pushar och finns där när föräldrar rasat. Det kan också vara att hjälpa till att formulera en anmälan, säger Linda-Marie Persson.

LÄS MER: Lärare tryckte ned Matteos huvud i golvet

LÄS MER: Skolinspektionen: Fel att hålla fast sexårige Matteo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet