Foto: SVT

Medborgarförslag mot vindkraft i Mariestad

Publicerad

Ett femtiotal boende i Mariestad har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen inför måndagens beslut om att lämna veto i frågan om en vindkraftpark i Västra Kinneskogen.

I förslaget uppmanar man kommunfullmäktige att gå på kommunstyrelsens linje om veto och föreslår också att hela området pekas ut som olämpligt för vindkraft.

– Medborgarförslaget, och det stora stöd det fått trots bara ett par dagars tid för förberedelser, visar på närboendes beslutsamhet att vilja arbeta för utvecklandet av Mariestads kommuns potential för ekoturism baserat på de unika naturvärden som området har, skriver Robert Kessiakoff, ordförande i föreningen StopVäk som är mot projektet i ett mail till SVT Nyheter Väst.

Många turer

Turerna har varit många i projektet kring Västra Kinneskogen. Företaget Vasa vind, som ligger bakom planerna, meddelade förra veckan att man kan tillmötesgå kommunens krav på att verken får låta max 35 decibel. Därmed finns inget formellt skäl för Mariestads kommun att säga nej, eftersom projektet uppfyller de krav man har i sin vindbruksplan för området. 

Men nu får beslutsfattarna alltså ett medborgerligt tryck på sig då ett femtiotal personer skrivit på förslaget om att helt stoppa vindkraft i området.

Beslut idag

Idag, måndag, klockan 18 börjar kommunfullmäktige i Mariestad där beslut fattas. Sedan ligger avgörandet i Mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.