Här är apparaten som bättre ska upptäcka bröstcancer. Anders Fhager förklarar hur den nya tekniken fungerar. Foto: SVT/Chalmers

Ny metod: Mikrovågor ska upptäcka bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt sätt att upptäcka bröstcancer håller på att forskas fram på Chalmers institution för elektroteknik i Göteborg.

– Detta är en smärtfri och säkrare metod, säger Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetik.

I stället för dagens ofta smärtsamma röntgenundersökningar ska mikrovågor användas för att upptäcka bröstcancer.

– Patienten får lägga sig på en brits och lägga bröstet i en tank med vätska. I där finns också antenner. Sen låter vi antennerna i tur och ordning sända och ta emot mikrovågssignaler, säger Andreas Fhager som är docent i biomedicinsk elektromagnetik.

Kan ersätta dagens mammografi

Enligt forskarna på Chalmers har metoden förutsättningar att på sikt kunna ersätta dagens screening-undersökningar som alla kvinnor i Sverige mellan 40-74 år erbjuds.

– Tekniken är helt ofarlig, det är inte någon joniserande strålning, den är smärtfri och vi har möjlighet att se tumörer i täta bröst. Detta gör att vi förhoppningsvis kommer kunna ha en bättre, billigare och mer säker teknik i framtiden, säger Andreas Fhager.

Ska upptäcka tumörer i täta bröst

Metoden är särskild användbar eftersom den kan upptäcka tumörer i täta bröst där det är svårt att upptäcka bröstcancer. Täta bröst är körtelvävnad och bindväv i bröstet som unga kvinnor har.

Under åren försvinner tätheten i bröstet och förvandlas till fett. Men en del kvinnor behåller sin körtelvävnad genom hela livet.

Färdig prototyp inom ett år

Projektet startade 2001 och man räknar med att ha en färdig prototyp för kliniska försök inom ett år.

-  Jag tycker att det känns jätteroligt och viktigt. Det är det här vi brinner för och vi vill bidra med vår kunskap för att kunna förbättra sjukvården, säger Andreas Fhager.

Se Anders Fhager visa hur metoden fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.