Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fabrikschefen Robert Boffey. Foto: Richard Veldre / SVT

Miljoninvestering i elmotorer i Åmål

Publicerad

Det amerikanska företaget Dana ska bygga en ny fabrik för elmotorer i Åmål. Investeringen är på närmare en halv miljard och kan betyda 80 jobb.

Företaget Dana tillverkar bland annat fordonkomponenter och äger sedan tidigare företaget Nordiska kardan i Åmål. Och det är där man nu beslutat om att bygga en helt ny fabrik som ska tillverka elmotorer för större fordon, i ett första skede handlar det om motorer för bussar och lastbilar men kan i framtiden också handla om motorer för anläggningsfordon.

Fabriken kommer att stå klar nästa år och sysselsätta runt 80 personer och man utesluter inte att utöka kapaciteten, det finns mark att bygga ytterligare.

– Vi kommenterar inte vilka som beställt våra motorer men det är ett enormt intresse, säger fabrikschefen Robert Boffey.

Utrikeshandelsministern

I sin presentation under tisdagen pekade man på tillgången på grön energi men också stödet från myndigheter och kommun som viktiga faktorer varför man valde just åmål.

Också utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) var på plats och konstaterade investeringen ligger helt rätt i tiden, med betoning på hållbarhet och mobilitet.

– Det är extra glädjande när framtidsinvesteringar sker i glesbygdsbetonade kommuner för att det skapar framtidshopp och inflyttning, säger hon till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer