Lax och röding fanns i odlingen. Foto: TT

Miljonskadestånd efter omfattande fiskdöd

Hundratusentals fiskyngel dog av kvävning efter att en vattenledning grävdes av i Fengersfors i Åmåls kommun. Nu ska företaget som grävde betala närmare 2,5 miljoner i skadestånd.

Fiskodlingen, som drivs av EM-Lax, är ett av flera företag som ligger i det gamla bruksområdet i Fengersfors i Åmåls kommun. När bruket var aktivt bedrevs papperstillverkning och sulfatfabrik, det har därför funnits stor medvetenhet om det på platsen kunde finnas markförorening.

LÄS MER: Efter undersökningarna – mindre gifter än befarat

På uppdrag av Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, gjorde ett företag under hösten 2014 provgrävningar som ett första led i att undersöka föroreningarna, och det var då olyckan var framme.

”En enorm skada”

Den plastledning som försörjde fiskodlingen med vatten från den intilliggande Knarrbysjön grävdes av under arbetet. Trots att företaget larmades snabbt och räddningstjänsten kopplades in fanns ingen möjlighet att leda om vattnet. Yngel till 309 535 rödingar och 56 726 gullspånglaxar dog på grund av syrebrist.

– Det var en enorm skada för en enskild anläggning, det var nästintill en totalutslagning, säger Olav Rydholm, vd för EM-Lax.

EM-lax krävde ersättning på närmare 2,5 miljoner för förlusten och de reparationsarbeten som följde, medan grävföretaget menade att den information de fått om var vattenledningen låg inte var tillräcklig.

Domstolen: Ett risktagande

Ärendet har nu varit uppe i Mark- och miljödomstolen som slagit fast att grävföretaget brustit i sin omsorg och borde ansträngt sig mer för att ta reda på mer fakta om vattenledningen. Bland annat borde man kontaktat kommunen för att få fram kompletta kartor över området.

”Med den information som har funnits tillgänglig framstår sättet att utföra arbetena såsom åtminstone närliggande ett verkligt risktagande. Med hänsyn till det anförda finner domstolen att det föreligger ett skadeståndsansvar för bolaget.”

”Tar det som det kommer”

Olav Rydholm är nöjd efter domen.

– Vi får ta det som de kommer. Väljer deras försäkringsbolag att överklaga får vi ta det. Nu hade vi inte något problem att ta den här kraftiga ekonomiska smällen, men ett mindre bolag hade kunnat gå i konkurs.

Grävföretaget döms att ersätta fiskodlingen med 2.451.263 kronor samt ränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer