Rapport pekar ut brottstätaste stadsdelen Foto: SVT

Färre brott men större oro

Uppdaterad
Publicerad

Brottsligheten ökar inte, men det gör oron bland göteborgarna. Det visar en rapport kommunen tagit fram kring Brott och Trygghet.

Brottsligheten har inte ökat, i vissa avseenden till och med minskat dramatiskt. Dödliga skjutningar har halverats under 2017. Ändå är göteborgarna mer oroliga nu än vad de var för bara två år sedan. Det är en av de saker man kan läsa i rapporten ”Brott och trygghet” som sociala resursförvaltningen i Göteborg tagit fram.

– Anmälda brott ökar inte, skjutningarna har reducerats tydligt i Göteborg de senaste åren samtidigt som göteborgarna känner sig mer oroliga. Vi har saker som inte går ihop här, säger Rickard Silva, utvecklingsledare på sociala resursförvaltningen i Göteborg och den som sammanställt rapporten.

Han menar att kommunen har ett ansvar att arbeta för att minska denna oro. Därför är rapporten och dess sammanställda fakta viktiga.

Rapporten har gått igenom brottstatistik, sjukvårdsdata och lokala undersökningar kring hur människor upplever hot.

Centrala stan vanligaste brottsplatsen

I sammanställning ser man att de stadsdelar som det är störst risk att råka ut för brott ligger i centrala stan. Där står stadsdelen centrum ut med 43 031 anmälda brott per 100 000 invånare 2016. Mer än tre gånger så mycket som exempelvis Angered med 12 406 rapporterade brott under samma period.

– Det är för att i centrala stan har vi ett nöjesutbud som gör att många människor samlas. Vi har ett krogliv och vi har alkohol som florerar på helgkvällar och nätter. Det ser likadant ut i alla storstäder, säger Rickard Silva.

Oron ökar

En tydlig geografisk sanning, och en minskad mätt brottslighet – det slår rapporten fast. Men, det mest anmärkningvärda är något annat. Oron ökar trots färre skjutningar.

I siffror sett så var 14% av göteborgarna rädda för att bli överfallna eller misshandlade 2015. 2016 så hade siffran ökat till 20%. Uppmärksammade mord som Vår krog och bar, terrordåd i världen, medias rapportering, och ökad spridning i sociala medier kan vara några förklaringar till ökningen..

– Vi vet att oron påverkar människors beteende i vardagen. Det påverkar vilka beslut man fattar om man väljer att avstå från sina fritidsaktiviteter eller inte. Så det i sig är ju allvarligt nog att människor känner sig oroliga, säger Rickard Silva.

Att rapporten visar att det rent faktamässigt inte finns större anledning att vara orolig nu än för fem år sedan hoppas han är något som i sin tur kan minska människors oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.