Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstnären Bertil Gustafsson (till vänster) och Gunnar Westberg, nätverket Fredsam, under minnesceremonin av Hiroshimadagen. Foto: SVT

75 år sedan Hiroshima: ”Vi får inte glömma, för att det inte ska upprepas”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hålls det i Göteborg en ceremoni för att minnas dagen när världens första atombomb fälldes. Nätverket Fredsam, som anordnar dagen, gör bland annat detta för att lyfta frågan om kärnvapen. De menar att det är lika aktuellt nu som det var under andra världskriget. – Vi vill särskilt inrikta oss på det förbud mot kärnvapen som FN har lagt fram, säger Gunnar Westberg på Fredsam.

Den 6 augusti 1945 fällde USA atombomben över Hiroshima. Runt 140 000 personer beräknas ha mist livet i den japanska staden på grund av bombningen.

I Göteborg har ett nätverk av fredsföreningar, Fredsam, uppmärksammat dagen med bland annat en minnesceremoni vid Röda Sten. De har hållit ceremonin i nästan 30 år. I år har de ett tydligt önskemål till svenska regeringen:

– Vi vill särskilt inrikta oss på det förbud mot kärnvapen som FN har lagt fram och som snart kommer att ratificeras. Vi hoppas att även Sverige går med och ratificerar det, säger Gunnar Westberg på nätverket Fredsam och tidigare ordförande i svenska läkare mot kärnvapen.

Under ceremonin visade konstnären Bertil Gustafsson sin nya skulptur, som inspireras av Hiroshima och kärnvapenfrågan. Se verket i klippet ovan.

Bomberna över Hiroshima och Nagasaki

Visa

Den 6 augusti 1945 släppte det amerikanska planet Enola Gay den fyra ton tunga uranbomben ”Little boy” över japanska Hiroshima. En värmevåg på upp till 4 000 grader – tillräckligt för att smälta stål – träffade staden och dess 350 000 invånare.

Tre dagar senare – under andra världskrigets sista dagar – anfölls även Nagasaki med en atombomb kallad ”Fat man”, släppt från flygplanet Bock's Car.

Bombningarna skedde på order av USA:s president Harry Truman och anses av många ha varit den direkta anledningen till Japans kapitulation i kriget. 1941 hade Japan bombat den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Truman hade inför bombningen deklarerat att han ville ha ett snabbt slut på kriget genom att tillfoga förstörelse mot Japan och ingjuta rädsla.

Atombomberna beräknas ha tagit över 300 000 liv direkt eller indirekt genom strålskador, exempelvis genom olika cancerformer. 90 procent av all bebyggelse i Hiroshima förstördes. Japan är det enda landet i världen som har utsatts för angrepp med kärnvapen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer