Glenn ”Glicko” Andersson är initiativtagare till minnesdagen för brandkatastrofen på Scandinavian Star. Foto: Hanna Melin

Minnesdag för Scandinavian Star skjuts upp

Publicerad

På tisdagen skulle en minnessten av brandkatastrofen på Scandinavian Star uppföras och invigas i Lysekil. Men allt skjuts på framtiden på grund av coronakrisen.

– Jättetråkigt, säger initiativtagaren Glenn Andersson.

Det har gått 30 år sedan 159 personer omkom ombord på Scandinavian Star. Därför skulle en minnesten invigas i Södra hamnen i Lysekil. Men på grund av coronakrisen skjuts allt på framtiden.

– Det är jättetråkigt men det fanns inget annat att göra. Men alla har förstått varför vi har tvingats att göra det, säger initiativtagaren Glenn Andersson.

Coronaviruset i Västsverige

Inte klart med nytt datum

En lång rad personer som på olika sätt arbetade med brandkatastrofen skulle komma till Lysekil, både från Sverige och Norge. Också personer som överlevde katastrofen skulle komma. Nu vet man inte när minnesdagen kan komma att hållas.

– Det beror helt på när Folkhälsomyndigheten släpper på kraven.

Minnesstund för offren

Förutom att inviga minnesstenen skulle också en minnesstund hållas i kajen där Scandinavian Star bogserades in. Minnesstunden är tänkt att hållas av samma präst som arbetade i hamnen för 30 år sedan.

Totalt har 120 000 kronor samlats in från privatpersoner och företag för att skapa minnesstenen.

– Vi tänker inte sätta upp minnesstenen före invigningen. Men allt är klart, säger Glenn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet