Foto: SVT

Misstänks för övergrepp på över 100 barn

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar en stor rättegång i Borås Tingsrätt mot en man som misstänks ha förgripit sig på 114 barn via internet.
– Det är oerhört jobbigt för de här flickorna, säger Margareta Esplund som är målsägandebiträde till 14 av de 114 flickor som ska ha utsatts för övergreppen.

Margareta Esplunds roll är att stötta de drabbade, vara med vid rättegången och hjälpa till med skadeståndsanspråk.

– Det är mycket skam och skuld. Det är oerhört jobbigt för de här flickorna, säger målsägandebiträdet.

De flickor Margareta Esplund biträder kommer från Västra Götaland, Småland och Halland. Men drabbade finns i många delar av landet och via videolänk finns det med folk från åtta andra tingsrätter; Nacka, Malmö, Östersund, Umeå, Haparanda, Nyköping, Västmanland och Växjö tingsrätt.

De flesta flickorna var bara mellan 12 och 14 år då brotten ska ha ägt rum.

Berätta intima saker

Margareta Esplund har suttit med vid polisförhören då flickorna berättat om det som hänt.

– Alla som varit unga kan nog föreställa sig hur fruktansvärt plågsamt det är att sitta och berätta om intima saker inför vuxna människor man inte känner, säger hon.

Läs också: Ska ha spelat in barnen

Den misstänkta är en man i 45-årsåldern från Ulricehamn. Han ska ha använt bland annat Skype för ha kontakt med flickorna.

Visat sig nakna

Mannen ska då via en falsk identitet utgett sig för att vara en flicka eller pojke och sedan förmått barnen att visa sig nakna framför webbkameror och utföra sexuella handlingar.

Mannen ska utan flickorna känt till det spelat in detta på film. Han ska även fått flickorna att ta bilder på sig själva och skicka till honom. Brotten ska ägt rum i fem år från september 2010 och framåt.

Det handlar om grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök därtill, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt förtal och förtal.

Förnekar brott

Brotten avslöjades genom en anmälan i Uppsala förra våren. Polisen spårade den misstänkte mannen genom hans Skype-id. Vid en husrannsakan i somras beslagtogs datorer, telefoner och usb-minnen som innehöll många filmer och bilder samt chattrafik från Kik och Skype. Sedan kunde alla drabbade hittas.

Den misstänkta mannen har förnekat brott. Nu börjar rättegången som väntas pågå ända in i augusti.

För många av flickorna rörs då tunga känslor upp på nytt, berättar Margareta Esplund.

– Att uppleva en rättsprocess är också väldigt besvärligt för en ung människa. Att sitta och berätta om intima detaljer igen för okända människor, säger hon.

En stor del av rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsomfattande sexbrottshärva

Mer i ämnet