”Risken är att den förvärras och att man därigenom får en sämre prognos”, säger Claes Jönsson, områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SVT

Misstänkt cancersjuka söker inte vård: ”Risk att cancern förvärras”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronakrisen slog till har allt färre sökt vård för misstänkt cancer. Antalet remisser från primärvården gällande lungcancer har under perioder minskat med över 50 procent. Nu uppmanar Sahlgrenska att ta cancersymptomen på allvar och söka vård.

– Jag har jobbat som cancerläkare sedan 90-talet och jag har aldrig sett en sådan minskning, säger Claes Jönsson, som är områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Sahlgrenska cancercenter.

Förutom att remisser som gäller misstänkta lungtumörer har minskat så har även remisserna till hudverksamheten minskat med en tredjedel sedan covid-19 bröt ut, något som kan få stora konsekvenser för den som väntar för länge med att söka vård.

Coronaviruset i Västsverige

Rekommendationer skrämmer

– Risken är att den förvärras och att man därigenom får en sämre prognos, säger Claes Jönsson.

De minskade antalet remisser tros vara en direkt följd av coronavirusets spridning och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gått ut med som säger att man ska undvika sociala kontakter och hålla sig hemma.

I klippet ovan hör du Claes Jönsson berätta mer om riskerna med att vänta och varför han tycker du ska söka vård snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet