Tre bombdåd i Göteborg. Foto: SVT

Misstänkt för bombdåd i Göteborg har släppts

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre männen som suttit häktad misstänkt för de tre nazistkopplade bombattentaten i Göteborg har släppts.

Det är under onsdagsförmiddagen som åklagaren har lämnat in en begäran om hävning av häktning för en av de tre männen, en man i 20-årsåldern.

– Det är helt enligt plan i den meningen att han bara varit häktat på grund av kollussion, som det heter. Det vill säga att han på fri fot kan förstöra utredningen. Men nu har utredningen nått den punkt att vi bedömer att han inte kan förstöra utredningen mer, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Den mannen som nu släppts är misstänkts för försök till allmänskadlig ödeläggelse.

– Misstanken kvarstår, säger Ljungqvist.

Samtidigt har åklagaren begärt mer tid för att väcka åtal mot de två andra männen, en annan man i 20-årsåldern och en man i 50-årsåldern. Orsaken bakom det beslutet beror på att de två, förutom att vara misstänkta för försök till allmänskadlig ödeläggelse, även är misstänkta för den allvarligare rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse.

– Trots att vi hävt kollussion avseende dem med, är de häktade på obligatoriska grunder eftersom de andra brotten har så pass högt straffvärde. De andra är ju också misstänkta för de bomber som placerats ut, säger Mats Ljungqvist.

Vill inte uttala sig om utredningen

Kammaråklagaren vill i övrigt inte berätta mer om hur utredningsarbetet går.

– Jag vill inte kommentera det. Det ingår i förundersökningen, säger han.

Finns det fler misstänkta kopplade till utredningen?

– Av princip kommenterar jag inte om det finns fler misstänkta, säger Mats Ljungqvist.

Läs också: Nazistkopplingar utreds efter bombvåg

Det var i november som den första bomben briserade, utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. I januari small en annan bomb utanför en flyktingförläggning i Frölunda. Då skadades en man som slängde skräp mycket allvarligt.

Nazistkopplingar

I slutet av januari hittades en tredje bomb, vid ett flyktingboende på Lilleby camping i Torslanda. Den var tidsinställd och skarp men hade av okänd anledning inte exploderat.

Åklagaren har bekräftat att alla de tre misstänkta har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Ytterligare två män har gripits och förhörts men släppts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet